Ninsoare în deşert

A nins abundent în unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ, deşertul Atacama. Stratul de zăpadă a atins în unele locuri 80 de centimetri, fenomen întâlnit ultima dată acum 20 de ani.  Zone extinse din America de Sud se confruntă, de 3 săptămâni, cu temperaturi scăzute şi ninsori.

Link extern - vezi imagini din satelit

Furtună de nisip în SUA

O furtună spectaculoasă de nisip s-a produs în oraşul Phoenix din Arizona, SUA. Datorită vizibilităţii reduse aeroportul din Phoenix a fost temporar închis. Aproximativ 8000 de locuitori au rămas fără energie electrică.
Furtuna a fost provocată şi întreţinută de vântul puternic, cu rafale de peste 100 km/h, fenomen susţinut şi datorită secetei prelungite din ultimele luni, cu toate ca zona este deşertică.

http://www.scottwoodphotography.com/Weather/2011StormChasing/15913598_nN77g#1370278891_RDCLM67-A-LB



Distanţa maximă a Pământului faţă de Soare

04 iulie       - Pământul la afeliu (distanţa maximă de Soare: 1,01674 UA sau 152.100.000 km)  
                             


În fiecare an, în iulie, Pământul se află la cea mai mare distanţă faţă de Soare, fenomen numit afeliu, în timp ce în luna ianuarie distanţa este cea mai scăzută, fenomen numit periheliu.
Acest lucru dovedeşte că anotimpurile nu sunt creeate de această distanţă, dar distanţa influenţează durata anotimpurilor, pentru că în perioada aceasta Pământul se deplasează mai lent de-a lungul orbitei. Acest lucru face ca vara să dureze cel mai mult în emisfera nordică, în timp ce iarna durează mai mult în emisfera sudică. Iarna este cel mai scurt anotimp în emisfera nordică, vara este cel mai scurt anotimp în emisfera sudică, o diferenţă de aproximativ 5 zile.