Risc-O-metru 1-5 aprilie









Click pe imagine pentru mărire

*detalii referitoare la risc-O-metru: click aici

Risc-O-metru






1. Ce este?
Risc-O-metru este un avertizor online cu privire la pericolul producerii unor evenimente meteo care necesită atenţia.

2. În ce constă?
Am adoptat o scară a culorilor, iar in funcţie de gravitatea şi de şansele existente pentru producerea unor fenomene extreme, indicatorul va fi deplasat spre culoarea aferentă riscului: verde (1) - risc foarte scăzut, galben (2) - risc scăzut spre moderat, portocaliu (3) - risc mediu spre ridicat, roşu (4) - risc extrem.

3. Ce fenomene sunt indicate prin avertizare?
Fenomenele sunt: temperaturi extreme, secetă, inundaţii, furtuni, radiaţiile UV. În funcţie de anotimp vor fi adăugate/schimbate unele fenomene extreme.

4. Care sunt pragurile pentru care se vor emite avertizări? Perioada mai-septembrie:
Galben(2)
- Temperaturi extreme*: temperatura maximă: 32-35ºC sau Humidex 36-40, temperatura minimă: 0-2ºC;
- Radiaţii UV: >7 -8 ;
- Furtuni: ploi (25-50mm/zi), oraje, vânt puternic(rafale: 60-80km/h), vijelii, grindină de mici dimensiuni, alte fenomene asociate, -se vor semnala simultan sau individual, în funcţie de intensitatea fenomenului/lor;
- Inundaţii: în funcţie de cantitatea de precipitaţii acumulată într-o anumită perioadă de timp.
Portocaliu(3)
- Temperaturi extreme*: temperatura maximă: 35-38ºC sau Humidex 40-45, temperatura minimă: între -3- şi -1ºC;
- Radiaţii UV: 8 - 9,5;
- Furtuni: ploi (50-80l/mp/zi), oraje, vânt puternic(rafale: 80-110km/h), vijelii, grindină, alte fenomene asociate, -se vor semnala simultan sau individual, în funcţie de intensitatea fenomenului/lor;
- Inundaţii: în funcţie de cantitatea de precipitaţii acumulată într-o anumită perioadă de timp.
Roşu(4)
- Temperaturi extreme*: temperatura maximă: >38ºC sau Humidex >45, temperatura minimă: sub -3ºC;
- Radiaţii UV: > 9,5;
- Furtuni: ploi (>80l/mp/zi), oraje, vânt puternic(rafale: >110km/h), vijelii, grindină de mari dimensiuni, alte fenomene asociate, -se vor semnala simultan sau individual, în funcţie de intensitatea fenomenului/lor;
- Inundaţii: în funcţie de cantitatea de precipitaţii acumulată într-o anumită perioadă de timp.

5. Ce surse folosesc pentru aceste avertizări?
Principalele surse folosite sunt modelele numerice de prognoză, precum şi datele provenite de la centrele meteo europene sau globale (GFS, ECMWF, etc), modele pentru determinarea stratului de ozon şi a radiaţiei UV dar si condiţiile actuale.

6. La ce interval de timp voi reînnoi avertizările?
La fiecare 5 zile sau când va fi nevoie avertizările vor fi reînnoite.

7. Pentru ce zonă este valabil risc-o-metrul?
Risc-o-metrul este valabil pentru zona centrală, în special pentru municipiul Mediaş, pe o rază de ~ 50 km în jurul acestuia.


*-se referă la temperaturi extreme foarte ridicate sau foarte scăzute şi la disconfortul resimţit de corpul uman, în funcţie de indicele temperatură-umiditate

___________________________________________________________________

Arhivă - Risc-O-metru 
16-17 iulie
(Furtuni - 2)

14-16 iulie 
O masă de aer tropical, venită dinspre nordul Africii, va afecta România în perioada următoare. Maximele vor depăşi pe arii extinse 35 de grade în nord-vest, vest, şi sud, izolat 38C în vest şi sud-vest. Indicele temperatură-umezeală va depaşi pragul critic de 80 de unităţi. În centru maximele vor fi de aproximativ 34 de grade, iar temperaturile medii de 26C. (Temperaturi extreme - 2)

11-12 iulie
În acest interval (începând cu noaptea zilei de 11 iulie), instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, urmând să se producă fenomene severe, vijelii, averse de ploaie însoţite de grindină şi descărcări electrice. (Furtuni - 2)


9-11 iulie
Un val de caniculă va afecta România în perioada următoare. Maximele vor depăşi pe arii extinse 35 de grade în vest, sud şi est, izolat 38C în sud-vest. Indicele temperatură-umezeală va depaşi pragul critic de 80 de unităţi. În centru maximele vor fi de aproximativ 33 de grade. (Temperaturi extreme - 2)

8-15 iulie
Indicelui UV va avea valori ridicate. Amiaza, pe timp senin, se va apropia de 8,5 unităţi. (Radiaţii UV - 3)

24-25 iunie
(Furtuni - 2)

22-24 iunie 
În perioada menţionată, la orele amiezii, indicele UV va avea valori de aproximativ 8,5 unităţi. (Radiaţii UV - 3)

19 iunie
Un front atmosferic rece va ajunge în zona României duminică. Masa de aer tropical va fi înlocuită de o masă de aer polar.  O dată cu aceasta fenomenele de instabilitate se vor accentua mai ales după-amiaza şi pe timpul nopţii, când se vor semnala averse de ploaie insemnate cantitativ (>25mm/zi), descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie şi posibil grindină. (Furtuni - 2)

17-20 iunie
Indicele UV va avea valori de aproximativ 7,5 unităţi, în special la miezul zilelor, când şi radiaţia solară este mai ridicată. (Radiaţii UV - 2)

12-16 iunie
În acest interval indicele UV va avea valoari de aproximativ 7 unitati. (Radiaţii UV - 2)

7-10 iunie
În momentele însorite de la orele amiezii, indicele UV va avea valori de aprox 7 unităţi. (Radiaţii UV - 2)

8-10 iunie
(Furtuni - 2)

1-6 iunie
În acest interval indicele UV se va situa în jurul valorii de 7 unităţi. (Radiaţii UV - 2)

1-3 iunie
Instabilitatea se va accentua mai ales după-amiaza, când se vor semnala fenomene severe, ploi importante într-un timp scurt, grindină de mici dimensiuni şi intensificări ale vântului. (Furtuni - 2)

27-31 mai
În intervalul menţionat, indicele UV va avea valori de peste 7 unităţi. (Radiaţii UV - 2)

15-17 mai

Indicele UV va atinge şi depăşi valoarea de 7 unităţi în perioadele cu soare. (Radiaţii UV - 2)
Instabilitate progresivă începând de duminică seara. În perioada menţionată va ploua temporar, cantităţile de precipitaţii pot depaşi 25 l-mp in 24h, vor fi condiţii de grindină de mici dimensiuni, iar vântul poate lua aspect de vijelie. (Furtuni - 2)


9-11 mai

In acest interval indicele UV va avea valoarea mai mare de 7 unitati. (Radiaţii UV - 2)

5-8 mai

Vremea va fi rece în următoarele 3 zile, ca urmare a persistenţei în zona noastră a unei mase de aer polar. Minimele vor fi de aproximativ 0 grade. Astfel, riscometrul pentru temperaturi extreme va indica valoarea 2-galben.


28 apr-2 mai

Spre sfărşitul intervalului va creşte activitatea convectivă urmând să apară fenomene specifice verii. (Furtuni - 2)


5-10 aprilie

În perioada 5-10 aprilie, mase de aer cu proprietăţi diferite se vor succeda, iar schimbările bruşte de temperatură vor contribui la intensificarea vântului, mai ales spre finalul intervalului. De asemenea, pasaje noroase însoţite de precipitaţii si posibile descărcări electrice, se vor deplasa dinspre nord-nord-vestul continentului spre sud-est, afectându-ne şi pe noi. Din acest motiv risc-o-metrul pentru furtuni va fi la nivelul (2) - galben.

1-5 aprilie

O zonă mai subţire a stratului de ozon va trece peste nordul şi estul Europei. România va fi foarte puţin afectată. Stratul va avea deasupra ţării noastre peste 325 DU. Indicele radiaţiei UV va fi de sub 5. Risc-o-metrul pentru radiaţiile UV va avea culoarea galben (2). Ceilalţi parametri nu necesită atenţionare, aceştia rămân la valoarea (1).

Vremea la Mediaş


În perioada următoare vremea se va menţine în general frumoasă şi placută din punct de vedere termic.

Ziua de joi începe cu puţină ceaţă dimineaţa, lăsând loc soarelui peste zi. Norii vor fi puţini si trecători. Temperatura maximă va atinge 18 grade celsius. Vântul va sufla slab din sector nordic. Noaptea vine cu un cer mai mult senin şi cu o minimă de 1 grad. Este posibil ca din nou să se formeze ceaţa. Presiunea atmosferică va fi în creştere.
Ziua de vineri începe cu un aer ceţos şi cu o primă parte a zilei cu mult soare. Temperatura maximă va atinge 19 grade. După-amiaza apar norii dar nu sunt şanse de ploaie. Vântul - aproape imperceptibil. Presiunea atmosferică - uşor variabilă. Noaptea de vineri spre sambătă va fi una răcoroasă, iar temperatura minimă va fi de aproximativ 2 grade celsius. Cerul devine variabil, văntul va sufla slab iar presiunea atmosferică va marca o uşoară scădere.

Bilanţul cutremurului


Bilanţul devastatorului cutremur din Japonia urmat de tsunami, produs în 11 martie a.c., se apropie de 28000 de morţi si dispăruţi, dintre care 10000 de morţi confirmaţi oficial.
Cutremurul a avut magnitudinea de moment de 9 Mw (iniţial a fost calculat ca având o magnitudine de 8,9 Mw), şi s-a produs in Oceanul Pacific, aproape de coasta insulei Honshu, la o adancime de 22 km.
Imediat au apărut probleme la reactoarele centralei de la Fukushima, nivelul de radioactivitate depaşind cu cateva mii valorile normale. Norii radioactivi, formaţi ca urmare a numeroaselor explozii de la reactoare, au afectat estul si nordul Japoniei dar şi emisfera nordică, aici inregistrându-se in general un nivel de concentraţii redus de Iod 131, Cesiu 137 si Xenon 133. Situaţia de la reactoare se menţine alarmantă în continuare, până la stabilizare ar mai putea dura câteva săptămâni.
Detalii tehnice legate de acest cutremur: http://www.emsc-csem.org/Page/index.php?id=196

Topul cutremurelor din ultimii 50 de ani care s-au soldat cu cele mai multe victime:

27 iul 1976, Tangshan, China: est 655,000 morţi, 7.5 Mw
12 ian 2010, Haiti: 222,570 morţi, 7.0 Mw
8 oct 2005, Pakistan: 80,361 morţi, 7.6 Mw
31 mai 1970 Chimbote, Peru: 70,000 morţi, 7.9 Mw
conform: USGS.gov

"Gaura" din stratul de ozon


Se vorbeşte în presă despre gaura din stratul de ozon, care de fapt nu e chiar o gaură, ci o zonă mai subţire în strat, care afectează zilele acestea nordul si estul Europei. Ca să va faceţi o idee, pericolul pentru populaţie ar începe undeva sub 250 DU (unităţi Dobson), - iar in zona ţării noastre in această perioadă stratul are peste 325 DU, iar radiaţiile UV sub 5 unităţi, cum este şi normal pentru această dată. Sub acest prag de 250 DU nu mai suntem protejaţi de radiatiile UV, iar în doar cateva minute de expunere la soare, pot să apară arsuri pe piele, în special la persoanele cu tenul deschis, dar pot fi afectaţi şi ochii.