Ştirile momentului - MAPAMOND - Flash

 Ştirile momentului - MAPAMOND - Flash - continuă aici: http://www.vremeax.ro

10 iul
-Un cutremur puternic de 7,1 Mw s-a produs în nord-estul Japoniei, la o adâncime de 18 km, ora locala 10. A fost emisă alertă de tsunami de mici dimensiuni. Zonele de coastă au fost evacuate. Nu au fost raportate pagube materiale.

-A nins abundent în unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ, deşertul Atacama. Stratul de zăpadă a atins în unele locuri 80 de centimetri, fenomen întâlnit ultima dată acum 20 de ani.

8 iul
-Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade şi 10 km adâncime s-a produs ieri la ora 19:21 UTC la vest de insula Corsica, în Marea Mediterană. Intensitatea a fost de 5. Nu au fost raportate pagube.

-Furtuni puternice s-au abătut asupra statului New South Wales din Australia. Vântul puternic a smuls copaci, a avariat acoperişuri şi a rupt fire de curent electric. Aproximativ 12000 de locuinţe au rămas fară electricitate.


7 iul 
-Un violent cutremur s-a produs în regiunea insulelor Kermadec, din Oceanul Pacific, zonă ce face parte din "cercul de foc al Pacificului", o zonă vulcanică activă. Cutremurul de magnitudine 7,6 a avut loc ieri la ora 19:03 UTC, şi s-a produs la o adâncime de 20 de kilometri. O alertă de tsunami a fost emisă, dar la scurt timp a fost anulată. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică a avut magnitudinea de 6.

-Experţii se aşteaptă la o nouă erupţie a vulcanului Hekla , unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda. Vulcanul supranumit "Poarta spre iad", are o altitudine de 1491 m, este localizat la 110 km est de capitala Reykjavik.  Ultima erupţie a acestul vulcan a avut loc în 26 februarie 2000.

4 iul 
-Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa în Mexic dupa ce furtuna tropicală Arlene a provocat inundaţii şi alunecări de teren.

-Furtuni puternice în Statele Unite, în special statele North Dakota, South Dakota, Wisconsin şi Minnesota. 90000 de oameni au rămas fără energie electrică. 2 persoane au decedat iar 40 au fost rănite datorită vântului puternic
.3 iul
-Vulcanul Soputan (1783 m), din Sulawesi, Indonezia, a erupt ieri la ora 22:03 GMT. La scurt timp cenuşa s-a ridicat în atmosferă pănă la o altitudine de 5 km, iar după 12 ore era la 14 km altitudine. Cele mai apropiate localităţi sunt la 8 km distanţă. Vulcanul Soputan a erupt ultima dată în anul 2008. Indonezia este situată in vestul Oceanului Pacific, în zona denumită "Cercul de Foc al Pacificului", o zonă activă din punt de vedere seismic şi vulcanic. În Arhipelagul Indonezian sunt 129 de vulcani activi, dintre care 21 doar în insula Java.

-Bilanţ provizoriu E.coli: 51 decese, 4051 persoane infectate.

-Foametea şi seceta afectează peste 10 de milioane de oameni din estul Africii. Anul 2011 este unul dintre cei mai secetoşi din 1951 încoace în Somalia şi Kenya. Rata de malnutriţie la copii este în creştere.

1 iul 
-După 16 de zile, erupţia vulcanului Nabro din Eritreea a încetat.

-O alunecare de teren subacvatică a avut loc în sud vestul Regatului Unit, într-o zona de coastă, provocând un tsunami cu valuri de o,4 m înălţime în zona oraşului Portsmouth, fenomen rar întâlnit în această zonă.

-Studii recente indică posibilitatea producerii unui mega-seism în vestul Americii, de peste 7,5 grade pe Richter. Zona Californiei este de altfel cunoscută ca fiind o zonă activă, cu falia San Andreas, însă recent au fost descoperite noi falii, datorită cărora se pot produce seisme puternice.


30 iun -Zone extinse din sudul şi estul Chinei se confruntă, de la începutul lunii iunie, cu cele mai severe inundaţii din ultimii 50 de ani. 175 de persoane şi-au pierdut viaţa, 86 sunt date dispărute, iar 1,6 milioane au fost evacuate. Pagubele estimate se apropie de 800 mil. $.

-Luni, 27 iunie, s-a inregistrat cea mai ridicată temperatură minimă măsurată vreodată pe glob, 41,7°C in Khasab, Oman.

-Un val de frig a afectat zilele trecute America de Sud. S-au semnalat ninsori şi temperaturi de sub 0 grade în zone unde temperatura normală pentru această dată este de 15-20 grade.


24 iun
-Asteroidul 2011 MD, cu diametrul de aproximativ 13 metri, va trece luni, 27 iunie, pe lângă Pământ, la o distanţă de 12.000 de kilometri, neexistând şanse de coliziune. Un asteroid de această dimensiune se apropie de Pământ circa o dată la 6 ani.


-Un seism cu magnitudinea de 4,5 Richter s-a produs astăzi la ora 16:08, în zona Câmpulung Moldovenesc - Gura Humorului din nordul Moldovei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 6 km şi a fost resimţit în zona epicentrală, la o intensitate de IV pe scara Mercalli.

-Astăzi şi mâine sunt de aşteptat furtuni puternice, ploi torenţiale şi o răcire progresivă, fenomene ce se vor semnala treptat în ţară începând din nord-vest.


-Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 s-a produs în insulele Aleutine din Alaska, azi la ora 03:09 UTC, la 63 km adâncime. S-a emis avertizare de tsunami.

23 iun -Un flux de plasmă ejectat de pe suprafaţa solară în 21 iunie, va ajunge mâine, 24 iunie, în spaţiul terestru sub formă de furtună geomagnetică minoră.

-Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a fost resimţit azi în provincia Elazig din estul Turciei. Cutremurul s-a produs la ora 07:43 UTC, la o adâncime de circa 5 km. Nu sunt date referitoare la pagube materiale.



21 iun  -O centrală nucleară din Brownville, Nebraska, SUA a fost la un pas de un accident nuclear, după ce mai multe diguri din apropiere au cedat în urma inundaţiilor cauzate de apele învolburate ale râului Missouri.

-Un cutremur de magnitudine 6,5 ML, s-a produs ieri seară în Autofagasta, Chile, la o adancime de 127 kilometri. Un cutremur de magnitudine 6,1 s-a produs în această dimineaţă în Insulele Santa Cruz din nord-estul Australiei, la o adâncime de 14 km. Nu se cunosc detalii referitoare la pagube.

-Mărmureanu: Un cutremur catastrofal va avea loc şi în România, un cutremur de peste 7 grade.

-Ceuşa vulcanică de la vuclanul Puyehue afectează din nou zborurile din Australia. Zeci de zboruri au fost anulate.


19 iun
-Incendiul de pădure şi vegetaţie din Arizona, SUA, a mistuit peste 202000 de hectare, de la începutul sfârşitul lunii mai, când a izbucnit. 4500 de pompieri se luptă în continuare cu flăcările. Deşi incendiul este foarte mare, doar 32 de case şi 4 cabane au fost distruse. Distrugerile sunt mult mai mici faţă de un alt mare incendiu produs în Arizona în 2002.

-După seceta extremă din ultimele 6 luni, zona de sud şi de est a Chinei a fost afectată de inundaţii importante. Bilanţ provizoriu: 2 milioane de persoane afectate,  peste 671000 de evacuaţi, 25 de morţi, 25 de dispăruţi, 171000 de hectare de teren agricol inundate. De la începutul lunii peste 171 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţii

-Erupţia vulcanului Nabro din Eritreea a scăzut în intensitat, cenuşa fiind greu observabilă din satelit. Erupţia vulcanului Puyehue a scăzut în intensitate, dar norul de cenuşă creează probleme în continuare în Chile, unde mai multe zboruri au fost anulate ieri.

-Meteorologii au emis o informare de ploi torenţiale, vijelii, grindină şi descărcări electrice, în special pentru Maramureş, Transilvania, Moldova şi zona de munte, valabilă de duminică, ora 12:00, până luni, la ora 09:00.



16 iun -Ploile torenţiale au creat din nou probleme în Provincia Hubei din China. Săptămâna trecută şi-au pierdut viaţa 105 persoane, iar 63 au fost daţi dispăruţi. În ultimele zile, alte ploi importante şi alunecări de teren au distrus 730 de case, 18000 ha agricole au fost compromise. 10000 de persoane au fost evacuate. Pagubele estimate se ridică la 30 de milioane de dolari.

-Un cutremur puternic s-a produs astăzi, la ora 00:03 UTC, în Insula Noua Britanie, Papua Noua Guinee. Seismul a avut o magnitudine de 6,6M şi a avut hipocentrul la 22 km adâncime. Au urmat câteva replici de mică/medie intensitate. Pentru moment nu sunt date referitoare la victime sau pagube.



15 iun-Compania TEPCO, cea care deserveşte Japonia cu electricitate, a anunţat că pănă la sfârşitul acestei luni va acoperi reactorul numărul 1 cu o pătură de poliester, pentru a preveni scurgerile radioactive. Această operaţie va fi aplicată mai târziu şi reactoarelor 3 şi 4, şi acestea fiind serios avariate.

-Nu rataţi eclipsa totală de Lună din această noapte!

-Un cutremur moderat, de 5,3 M, s-a produs in sudul Iranului, la o adâncime de 30 kilometri. Cutremurul a fost urmat de 7 replici cuprinse între 4,1 şi 4,6M. Nu sunt date referitoare la pagube materiale.

 14 iun
-Cenuşa vulcanului Puyehue din Chile a ajuns deasupra Australiei şi Noii Zeelande. După ce multe zboruri au fost anulate în America de Sud, duminică şi luni alte câteva zeci de zboruri au fost anulate în Australia şi Noua Zeelandă.

-Continuă erupţia vulcanului Nabro din Eritreea. Zeci de zboruri au fost amânate în Estul Africii. Cenuşa vulcanică a atins altitudinea de 13-14 kilometri, s-a deplasat spre nord vest, şi a afectat Eritreea, Etiopia, Somalia, Djibouti, Sudan, Egipt şi Arabia Saudită.

- Bilanţul provizoriu al epidemiei de E.coli: 36 morţi,  3228 persoane infectate. Situaţia se stabilizează. Cazurile de îmbolnăvire s-au redus constant în ultimele 3 zile.

13 iun
-Câteva persoane au fost rănite în această dimineaţă în urma a două cutremure, unul de 5,5 grade pe scara Richter şi un al doilea de 6 grade pe scara Richter, produse la o adâncime de 10 kilometri, în apropiere de oraşul neo-zeelandez Christchurch. Clădirile  avariate de seismul din 22 februarie s-au prăbuşit.

-O serie de 15 cutremure cuprinse între 4,3 şi 5,7 grade pe scara Richter s-au produs în regiunea Etiopia-Eritreea, într-o zonă vulcanică activă. Vulcanul Nabro a început să erupă, iar cenuşa vulcanică atinge 13 km.

11 iun-Bilanţul epidemiei de E.coli a ajuns la 33 de morţi şi 3000 de cazuri de infectare cu această bacterie.

-136000 de hecatre de pădure au ars in Arizona, SUA, în cel de-al doilea incendiu ca severitate produs vreodată în acest stat. Peste 10000 de oameni au fost evacuaţi.

-Estul şi centrul României a fost afectat în ultimele 48 de ore de ploi importante cantitativ, inundaţii şi furtuni.


10 iun 
-Ploi torenţiale şi inundaţii in Provincia Jiangxi din China. Precipitaţiile abundente, de peste 220 mm în doar căteva ore, au dus la inundaţii importante. Câteva case s-au prăbuşit, iar cel puţin 20 de persoane au fost rănite. Zonele joase au fost evacuate.

-O furtună tropicală afectează arhipelagul Filipine, zonele Mindanao şi Batangas. 9 pescari au murit şi 27 sunt daţi dispăruţi după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a scufundat din cauza furtunii.


9 iun 
-Furtunile puternice au afectat vestul României. La Oradea, străzile au fost inundate, iar acoperişul unei case a ars după ce a fost lovit de trăsnet. La Orăştie, vântul puternic a smuls acoperişul unui bloc, mai multe maşini din parcare au fost avariate. La fel s-a întâmplat şi la Târgu Jiu. Furtuni puternice au fost şi în Caraş-Severin. Grindina a distrus hectare întregi de culturi agricole. În această dupa-amiază şi estul României va fi afectat de furtuni similare.

-Un val de caniculă afectează estul şi sudul SUA, dar şi sud-estul Canadei, unde datorită umidităţii ridicate atmosfera este irespirabilă. În SUA, temperaturile extrem de ridicate, de 40 de grade, aproape record pentru unele state, au provocat moartea a 5 persoane.

-Un trăsnet a rănit 77 de soldaţi din Hattiesburg, Camp Shelby statul Mississippi, SUA.

-Furtunile puternice din Canada au lăsat fără energie electrică mai mult de 200000 de persoane din Ontario şi Quebec. Tornade, inundaţii, grindină şi trasnetele au făcut ravagii în mai multe oraşe. Zeci de case au fost distruse.

8 iun 
-O furtună solară, destul de slabă ca intensitate, este în desfăsurare. Este posibil să apară unele probleme în comunicaţiile terestre.

-Un cutremur de 6 grade magnitudine s-a produs în sudul statului Peru. Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 101 km. Nu au fost semnalate victime.


7 iun
-Cenuşa provenită de la vulcanul Puyehue-Cordon Caulle din Chile afectează aeroporturile din Argentina. Mai multe zboruri de pe aeroportul din Buenos Aires şi din alte oraşe au fost anulate.

-Bacteria E.coli a provocat pănă în acest moment 23 de decese şi 2200 cazuri de infectări, majoritatea din Germania.




6 iun 
-Tornadele şi vântul puternic au provocat pagube în Suedia. 3 persoane au fost rănite, iar una este în stare gravă. 15000 de persoane au rămas fara energie electrică.

-Peste 100000 de hectare de pădure şi vegetaţie au ars în ultimele zile în Arizona, SUA. Acesta este unul dintre cele mai grave incendii izbucnite în acest stat. Peste 2500 de persoane au fost evacuate.

-Inundaţii severe în Provincia Guizhou din China. Ploile torenţiale au provocat inundaţii în zonele limitrofe râurilor. Aproape 40000 de persoane au fost evacuate, iar 14 sunt date dispărute. 82000 de persoane au fost afectate de inundaţii. 300 de case au fost inundate. Liniile de curent electric au fost rupte iar drumurile blocate. Pagubele estimate sunt de 5,4 mld dolari.

5 iun
-În fiecare an, în 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului, zi instituită în 1972.

-Vulcanul Puyehue din Chile a erupt. Cenuşa a atins altitudinea de 10 km. 3500 de persoane din apropiere au fost evacuate. Chile, o ţară cu 2000 de vulcani, 500 sunt activi, iar aproximativ 60 dintre aceştia erup frecvent.


-Incendii de pădure în estul Rusiei. 200 de hectare de padurea şi vegetaţie au fost cuprinse de flăcări. Pănă acum, în 2011, 425,186 ha de pădure sau vegetaţie au fost mistuite de incendii.

4 iun
-A erupt vulcanul Popocatepetl din Mexic. Vulcanul, cu o altitudine de 5450 m a aruncat cenuşă în atmosferă pănă la o altitudine de 8500 m deasupra nivelului mării. Cenuşa se va aşeza în localităţile limitrofe dar nu prezintă pericol pentru populaţie.

-O puternică furtună de nisip a avut loc în Doha, Qatar. Zilele trecute furtuna a lovit sudul Irakului si Kuweitul.

-Val de caniculă în Irak, Iran şi Kuweit. În aceste ţări s-au înregistrat în ultimele zile temperaturi de 50-51 de grade celsius. 


3 iunie -Bacteria E.coli se extinde în Europa şi nu numai. A apărut un caz de infectare în Japonia şi două în SUA. Germania rămâne cea mai afectată ţară, cu aproximativ 1600 de cazuri şi 17 decese. În total sunt 2500 de cazuri şi 18 decese.

-Vijelii puternice în Quebec, regiunea Montreal, Canada. 150000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.


-Incendii de pădure şi de vegetaţie în Canada (British Columbia, zona Tisigar Lake) şi în SUA (statul New Mexico zona Carson National Forest, statul Arizona, zona Chiricahua). 1000 de hectare au fost cuprinse de incendii în zona Tisigar Lake din Canada, aproximativ 500 de hectare în New Mexico şi 51000 ha în Arizona. Incendiile ameninţă zonele populate, iar în curând este posibil să înceapă evacuarile.


2 iun 
-O tornadă a lovit câteva oraşe din vestul statului Massachusetts, SUA. 4 oameni au murit şi cel puţin 40 au fost răniţi. Zeci de case au fost complet distruse. Peste 60000 de locuinţe au rămas fără electricitate.

-Incendii de pădure şi vegetaţie în Provincia Saskatchewan din Canada 500 de hectare au fost cuprinse de flăcari, iar incendiul continuă să se extindă. 1400 de persoane din regiunea Wollaston Lake au fost evacuate.



1 iun -Un cutremur relativ puternic a avut loc în Chile (12:55 UTC). Cutremurul produs la o adancime de 15 km, a avut magnitudinea de 6,2M şi a fost urmat de o replică de 5,1M. Cea mai apropiată localitate este Lebu, 22000 locuitori. Nu sunt informaţii referitoare la victime sau pagube.


-Incendii de vegetaţie şi de pădure in Alaska. 58 de focare active/48 de kilometri pătraţi.

-Activitatea vulcanică a doi vulcani, Kilauea - Hawaii, Dieng - Indonesia,  a început să crească. Există posibilitatea unor erupţii.


31 mai 
-Vulcanul Shiveluch (3283m) din Pen. Kamchatka a erupt. Cenuşa vulcanică a ajuns la 9 km altitudine. Zborurile  de legătură între Rusia, Japonia, Coreea de Sud şi America de Nord au fost deviate. În Kamchatka sunt 150 de vulcani, iar 29 sunt activi.

-Incendii de pădure în oraşul Amarillo din Texas, izbucnite ca urmare a umidităţii scăzute, a temperaturilor de 38C şi a vântului puternic. 500 de hectare de pădure au fost mistuite. Zeci de case au fost distruse.

-Furtuna tropicală Songda (04W) a ajuns în Japonia. Furtuna a provocat inundaţii şi alunecări de teren în Prefectura Miyagi. 17 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost date dispărute. Poduri şi drumuri au fost avariate. 400000 de persoane din nordul capitalei Tokyo şi-au evacuat locuinţele din cauza unui râu care a iesit din matcă.


30 mai-Furtuni şi ploi torenţiale în Sidney. Câteva oraşe din apropiere au fost afectate de inundaţii locale. Zeci de proprietăţi au fost inundate. 3 avioane de pe aeroportul din Sydney au avut întârzieri.

-Germania vrea să-şi închidă toate reactoarele nucleare pănă-n 2022 şi să se treacă pe energii regenerabile, eoliene şi solare, a declarat cancelarul Angela Merkel. Aceste tipuri de energii alternative nu vor acoperi necesarul, fiind nevoie de completarea cu energie produsă pe baza cobustibililor fosili, extrem de poluantă.

-Bacteria E.coli a provocat moartea a trei persoane si îmbolnăvirea a altor trei sute în Germania. Alte zece cazuri de deces sunt investigate, existând posibilitatea ca şi acestea să fi fost provocate de E.coli. Bacteria s-a extins şi în Spania (de unde se crede că a pornit), Suedia, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Luxemburg, Cehia, Austria, Danemarca şi Ungaria. În total sunt 10 decese şi 1050 de persoane infectate.


-Vulcanul Klyuchevskaya Sopka (4750 m), cel mai înalt vulcan din Peninsula Kamchatka, a aruncat cenuşă pănă la o înălţime de 5 kilometri desupra nivelului mării. Activitatea seismică a crescut. În acest moment zonele din apropiere nu sunt în pericol. A fost emis cod portocaliu de avertizare pentru aeronave, datorită particulelor de praf emise de vulcan.

-Aproape 400 de zboruri au fost anulate in Illinois, Chicago, datorită unor furtuni puternice, ploi torenţiale, vânt puternic şi descărcări electrice.

-O furtună cu grindină ce a durat două ore a distrus 40 de acoperişuri din Namutumba, Uganda. De asemenea,  sute de animale au fost ucise iar culturile agricole din zonă au fost distruse. Grindina abundenta s-a topit abia după 9-10 ore.



29 mai
-O furtună solară - geomagnetică este în desfăşurare încă de ieri. Furtuna este de o intensitate redusă şi nu provoacă în acest moment probleme. Aurorele boreale sau australe sunt observabile în apropierea polilor.

-Seceta se adânceşte în zonele de pe cursul râului Yangtze din China,care aproape a secat. 35 mil. de oameni din Provinciile Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui şi Jiangsu sunt afectaţi, iar aproximativ 4 milioane obţin cu greu apa potabilă.



28 mai  -Zeci de cratere au apărut din senin în nordul oraşului Quebec din Canada. Acestea au o dimensiune de  5-8 metri diametru şi maxim 5 metri adăncime. Ingineri şi geologi încearcă acum să afle cauza ce a  dus la formarea acestor cratere.


-Incendii de pădure în California. Peste 500 de hectare au luat foc în sudul statului, iar incendiul se extinde în continuare. 100 de locuinţe au fost evacuate. Nu se ştie cauza incendiului.

-Vulcanul Paos din Costa Rica şi-a intensificat activitatea. În acest moment se înregistrează 18 erupţii freatice la fiecare 3 ore, iar normalul este de una, două erupţii freatice pe zi.

27 mai 
-Un incendiu a izbucnit la cea de-a doua centrală de la Fukushima (Daini).  În scurt timp a fost  stins de angajaţi. Nu au existat victime sau scurgeri radioactive  

-Compania Tepco, care deţine centrala de la Fukushima, a recunoscut în cele din urmă că miezul a trei reactoare nucleare s-a topit în zilele care au urmat cutremurului din martie. Situaţia rămâne deosebit de gravă, materialul radioactiv continuă să se scurgă şi în Oceanul Pacific. Ecologiştii sunt îngrijoraţi de o posibilă contaminare.

-Incendii de pădure în Ibiza, Spania.  200 de hectare au fost distruse. Peste 200 de persoane au fost evacuate şi 80 de case din zonă sunt afectate. Este unul dintre cele mai grave incendii produse vreodată în I-le Baleare.

26 mai-Invazie de lăcuste în  nord-vestul regiunii autonome Xinjiang Uygur din China. 10000 de hectare de păşuni au fost afectate, dar autoritaţile se aşteaptă ca suprafaţa afectată să crească spre 400000 ha datorită căldurii din următoarea perioadă.

-Trăznetele au ucis 40 de persoane în Bangladesh, în timpul unor furtuni puternice.  Peste 150 de oameni au fost răniţi.

-Actualizare: Tornada de duminică din Jouplin Missouri, de o intensitate EF 5 si un diametru la sol de peste 1km, a provocat moartea a cel puţin 125 persoane iar peste 900 au fost rănite - cele mai multe victime provocate de o tornadă din 1899 şi pănă în prezent. Despre 1500 de persoane nu se ştie deocamdată nimic, iniţial au fost consideraţi dispăruţi. Costurile provocate de fenomenele extreme, din acest an, din SUA, trec de 20 mld. de dolari.

25 mai
-Metoffice: Vulcanul şi-a încetat activitatea de la ora 02 GMT.  Germania şi-a închis două aeroporturi la ora 9 GMT,  dar vor fi deschise în curănd. Peste 700 de zboruri au fost anulate în Europa.

-Contaminarea  pământului de la Fukushima,  în proporţie asemănătoare cu situaţia de la Cernobîl. TEPCO a recunoscut că alte două reactoare s-au topit aproape integral. Evacuările din Zona Fukushima trebuie extinse pe o distanţă mai mare în jurul centraleiSituaţia rămâne foarte gravă.


-Un nou val de tornade şi furtuni violente au lovit centrul SUA. 14 morţi, sute de răniţi şi sute de case distruse, în ultimele 24 de ore.

-Taifunul Songda (04W), din Oceanul Pacific de Nord,  cu viteze ale vântului de 194 km/h si rafala de 241 km/h, existând posibilitatea ca în urmatoarele zile să se intensifice şi să devină un Super Taifun.  În acest moment se află în estul Filipinelor, şi se deplaseaza spre NNE cu 11 km/h.
 Statul Filipinez nu va fi afectat direct, pentru că taifunul va trece pe la est, dar vor fi ploi importante.


24 mai  
-Vântul puternic din Irlanda a lăsat făra curent aproximativ 25000 de locuinte. Sunt în vigoare avertizări de vijelie, iar viteza vântului ar putea depaşi 145 km/h.

-Actualizare: Tornada de duminică din Jouplin Missouri, de o intensitate EF4-5 si un diametru la sol de peste 1km, a provocat moartea a cel puţin 118 persoane iar peste 500 au fost rănite - cele mai multe victime provocate de o tornadă din 1899 şi pănă în prezent. Costurile provocate de fenomene extreme, din acest an, din SUA, trec de 15 mld. de dolari.


-Peste 250 de zboruri au fost anulate în Scoţia iar aprox. 500 urmează să fie anulate, datorittă norului de cenuşă. Alte zboruri vor fi anulate în nordul Angliei, Scandinavia şi Danemarca.

 
23 mai  
-Cel puţin 90 de morti si sute de răniţi, după ce mai multe tornade au lovit centrul SUA. Doar in Missouri  şi-au pierdut viaţa 89 de persoane. Au fost raportate pagube importante, mii de case distruse sau avariate,  întreruperi de curent şi telefonie.


-Ploi torenţiale, inundaţii şi alunecări de teren au loc în nord-vestul statului Zulia din Venezuala de peste 3 luni. 121000 de hectare de teren agricol este compromis

22 mai 
 -Kansas City, SUA -200 de locuinţe au fost avariate şi 20 distruse de o tornadă si de grindina de mari dmensiuni. O persoană a murit.


 -8 persoane au murit şi 80 au fost rănite după ce o serie de furtuni cu grindină, trăznete şi ploi violente s-au abătut asupra statului Punjab din Pakistan.


-A erupt cel mai activ vulcan din Islanda,Vulcanul Grimsvotn. Erupţia a fost acompaniată şi de câteva cutremure de mică intensitate. Cenuşa s-a înălţat pănă la 18.000 m. Zborurile au fost interzise pe o rază de 220 km în jurul vulcanului. În acest moment nivelul de alertă este scăzut.

21 mai

-Furtuni puternice au afectat serios statul Uttar Pradesh din India. A căzut grindină, s-au semnalat trăznete şi vijelii puternice, iar sute de copaci smulşi din rădăcină au căzut peste locuinţe, rănind sau ucigând pe cei aflaţi în interior. 70 de persoane au murit datorită acestor fenomene.

-O furtună tropicală, formată în Oceanul Pacific, ameninţă nordul statului Filipine. Conform prognozelor, în următoarele zile furtuna se va intensifica şi va deveni Typhoon de categoria a III-a sau chiar peste, în momentul în care nordul arhipelagului Filipinez va fi afectat.

-Inundaţii în Provincia Manitoba din Canada. 600 de persoane din oraşul Lake St Martin First Nation au fost evacuate.

-Valuri uriaşe au inundat câteva sate şi o autostradă din Sigatoka, Fiji, ca urmare a unei depresiuni foarte active, formată în zonă. Oamenii din apropierea ţărmurilor s-au adăpostit în zone mai înalte.


20 mai
Riscul pentru un seism major rămâne ridicat în Japonia. Energia seismică rămâne la cote ridicate. Următorul seism s-ar putea produce mai aproape de Tokyo.

-Un cutremur de 5,8 grade s-a produs ieri la ora 20:15 UTC în Turcia, în partea de vest a ţării. Cutremurul a fost localizat la 7 km adâncime. Au fost raportate pagube, răniţi şi trei morţi Detalii aici.

-AIEA: Criza nucleară din Japonia rămâne în continuare foarte gravă.


19 mai

-Inundaţii rapide în regiunea Andalucia din Spania. Peste 150 de locuinţe au fost evacuate în Villa de Río şi Canete de las Torres (Córdoba). O persoană a murit. Au fost semnalate pagube importante.

-O furtună puternică cu grindină a avariat 53 de case din Hoyi, Mpumalanga, Provincia Eastern Transvaal din Africa de Sud. S-au raportat pagube moderate, iar unele case au fost distruse. Au fost distribuite alimente, corturi şi pături la 341 de persoane afectate.

-Mii de peşti morţi din specia Sander vitreus, găsiţi în ultimele săptămâni în apele lacului Erie, ce aparţine de Marile Lacuri din America de Nord. Cauzele nu au fost încă identificate.

-Studiu: fenomenele La Nina şi mai ales El Nino vor deveni din ce în ce mai extreme cu grave consecinţe pe viitor.

-Alunecări de teren în Columbia ca urmare a ploilor însemnate din ultima perioadă. O persoană a murit şi alte 12 sunt date dispărute în oraşul San Vicente de Chucuri.

-Un inventator român a inventat maşina care consumă 0,5 litri la suta de kilometri; viteza maximă a acestui vehicul este de 80 km/h.



18 mai
-A erupt vulcanul Telica din Nicaragua, aruncănd cenuşă şi gaz peste zonele limitrofe. Cel puţin 50 de explozii au fost înregistrate. Ca măsură de precauţie 16 sate din apropiere au fost evacuate.

- Vulcanul Aso din Japonia a început să erupă, după ce zilele trecute şi-a intensificat activitatea. Agenţia Meteorologică Niponă a mărit gradul de alertă la 2.

-144 de cutremure s-au înregistrat în doar 24 de ore în regiunea muntelui Bulusan din Filipine. În zonă sunt mai mulţi vulcani activi care pot să erupă oricând.

17 mai
-Canada: un incendiu de pădure s-a extins şi a devastat oraşul Slave Lake din Alberta.

-Studiu: telefoanele mobile ucid albinele.

-Două mici insule dintre Sri Lanka şi India s-au scufundat în mare.

-O tornadă de 80m diametru a devastat un sat din Austria.

-Incendii de pădure în Siberia. Aproximativ 1400 ha cuprinse de flăcări.

14 mai
1. O treime din alimentele produse anual pe glob (1,3 mld kg) se irosesc, nefiind consumate, în timp ce peste 35000 de oameni mor zilnic de foame, conform ONU.

2. Inundaţiile din SUA: un eveniment care se produce odată la 100-odată la 300 de ani.


12 mai
1. A erupt vulcanul Etna. Aeroportul din Catania a fost temporar închis.

2. Cutremurul din Spania a provocat moartea a zece persoane, rănirea a cîtorva sute, iar aproximativ 10000 au fost evacuaţi datorită clădirilor şubrede, care oricând se pot dărâma. Conform ultimelor calcule, cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea de 5,1Mw, s-a produs la o adâncime de 2 km şi a avut intenistatea de maxim 7 grade pe scara Mercalli.

11 mai
Două cutremure s-au produs astăzi (11 mai) în regiunea Murcia din Spania . Primul seism a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara richter şi a avut loc la ora 15:05 UTC, iar cel de-al doilea de 5,2 grade pe scara richter, la ora 16:47 UTC. Ambele seisme s-au produs la adâncimea de 10 km. 10 persoane au murit în dărâmăturile provocate de cel de-al doilea seism, iar zeci de persoane au fost rănite. Au fost raportate pagube moderate în zona oraşului Lorca.

10 mai
1. Cutremur de magnitudine 6,8 mw în VANUATU. 08:55UTC: Cutremurul s-a produs la o adâncime de 155 km conform USGS. Nu s-a emis alertă de tsunami şi nu au fost raportate victime.

2. Furtuna tropicală "Aere" va afecta în următoarele zile Japonia, aducând ploi importante şi vânt puternic. Vizată este şi zona centralei nucleare de la Fukushima.

3. Populaţia lumii va atinge în această toamnă 7 miliarde de locuitori. ONU estimează că pănă în 2081 populaţia va atinge 10 mld. de locuitori.

4. Al doilea reactor de la Fukushima va fi oprit ca semn de precauţie.

9 mai
1. Furtuna tropicală "Aere" a măturat nord-estul statului Filipine. Cel puţin 9 persoane au murit, iar 100000 si-au părăsit locuinţele de teama apelor şi a alunecărilor de teren. Furtuna a lovit provincia Catanduanes cu viteze ale vântului de 85km/h şi rafale de 100 km/h. În unele oraşe a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.

2. Inundaţii şi alunecări de teren în insula Java din Indonezia, ca urmare a ploilor abundente din ultimele zile. 17 persoane şi-au pierdut viaţa.

3. Inundaţii istorice în zonele de pe cursul râului Mississippi şi al unor afluenţi.

8 mai
1. Inundaţii istorice în zonele situate de-alungul fluviului Mississippi din SUA.

2. Coloniile de albine din Noua Zeelandă au scăzut drastic în ultimele 6 luni, cu pana la 30 %. Şi în SUA s-au raportat pierderi cu pănă la 90% în unele zone. În mai multe ţări se înregistrează acest fenomen.

3. A crescut activitatea vulcanică în două zone din Guatemala. Exploziile din cratere s-au intensificat.

Notă: articolul va fi republicat la un anumit interval de timp, în funcţie de actualizări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu