Cutremure în vestul Turciei şi în Grecia

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 5,8 grade, s-a produs în seara de 19 mai 2011, la ora 20:15 UTC, ora locala 23:15, în zona oraşului Simav din Provincia Kutahya, Turcia. Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 7 kilometri, iar intensitatea preliminară în zona epicentrală a fost de VI-VII pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimţit mai ales în vestul ţării, dar şi în oraşe precum Izmir, Bursa, Istanbul şi Edirne - din apropierea de graniţele cu Bulgaria şi Grecia. La scurt timp au urmat nu mai puţin de 50 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 4,6 grade. Au fost semnalate pagube, clădirile mai vechi au fost avariate. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în zonă, iar telefonia fixă a picat. 3 oameni şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 125 au fost răniţi, aici fiind incluşi şi cei care, de teamă, s-au aruncat de la balcoane. Multe persoane şi-au petrecut noaptea afară din locuinţe, în maşini sau pe străzi, de teama unor noi seisme.
Turcia este o zonă foarte activă din punct de vedere seismic. În martie, anul trecut, un cutremur de 6 grade a provocat alunecări de teren şi a distrus case din 5 sate din Provincia Elazig din estul Turciei. Atunci au murit 51 de persoane. Un alt eveniment a avut loc în 2003, în oraşul Bingol, când un cutremur de 6,4 grade a provocat moartea a 177 de oameni, dintre care 84 au fost elevi, clădirea în care se aflau s-a prăbuşit. În 1999, două cutremure cu magnitudinea de peste 7 s-au produs în nord-vestul Turciei, iar 18000 de oameni au pierit.


Un cutremur moderat, de 5 grade magnitudine, s-a produs în Grecia, la sud-vest de Insula Creta, la ora 20:39 UTC. Cutremurul a fost localizat la 10 kilometri adâncime, cel mai important oraş din apropiere fiind Iraklion, la 171 km nord-vest. Deocamdată nu sunt informaţii despre eventuale pagube.  
Sursă imagini: http://www.emsc-csem.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu