NASA confirmă teoria relativităţii

Prin intermediul misiunii NASA, denumită Gravity Probe B, au fost confirmate două dintre derivatele teoriei relativităţii generale a lui Albert Einstein.
Prin acest experiment, lansat în 2004, s-a determinat distorsiunea timpului şi a spaţiului în jurul unui corp gravitaţional - efectul geodetic şi măsura cu care un obiect atrage spaţiul şi timpul, în momentul în care obiectul efectuează o mişcare de rotaţie.
GP-B a determinat ambele efecte cu mare precizie, fiind îndreptat spre o singură stea, IM Pegasi, în timpul rotatiei pe orbita polară a pământului. În cazul în care gravitaţia nu ar fi afectat spaţiul şi timpul, giroscoapele ar fi arătat aceeaşi direcţie, în timpul rotaţiei pe orbită, dar giroscoapele au avut devieri măsurabile, ceea ce confirmă teoria relativităţii.
Acest proiect a fost început în 1963 şi este unul dintre cele mai de durată proiecte ale NASA şi în acelaşi timp unul dintre cele mai importante. Detalii legate de acest proiect se găsesc pe pagina: nasa.gov/mission_pages/gpb/gpb_012.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu