Evenimente climatice extreme poduse recent pe glob

Ultima perioadă a fost una foarte agitată din punct de vedere al fenomenelor meteo extreme. Pe glob au avut loc o serie de evenimente majore. În textul următor voi enumera pe cele mai importante dintre acestea.
Vestul Europei s-a confruntat cu una dintre cele mai călduroase şi secetoase luni aprilie din istorie.
-În Regatul Unit s-a înregistrat cea mai călduroasă lună aprilie din 1910 încoace. Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord au înregistrat cea mai călduroasă lună aprilie din istorie. De asemenea, pe arii extinse din teritoriu sau semnalat condiţii de uscăciune severă.
-Cea de-a doua lună de primăvară a fost una călduroasă şi în Germania. Temperatura medie a fost de 11,6C, cu 4,2 grade celsius peste temperatura medie multianuală 1961-1990. Doar în aprilie 2009 a fost mai cald ca acum. Şi aici a fost o lună aprilie secetoasă.
-Şi în Franţa luna aprilie a fost printre cele mai călduroase din istorie. Temperatura medie a fost cu 4 grade peste valoarea normală din perioada 1971-2000. Doar 2007 a avut temperaturi de aprilie mai ridicate faţă de cele înregistrate în acest an, când s-au înregistrat cu 4,3 grade peste medie. Seceta s-a simţit şi aici, fiind cea mai secetoasă lună de aprilie din ultimii 50 de ani.
În aceste regiuni culturile de cereale au foarte mult de suferit, iar condiţiile meteo din următoarea perioadă sunt cruciale.


-Inundaţiile extreme pe cursul râului Mississippi din SUA. Din anul 1936 nu s-au mai atins asemenea cote. (vezi detalii) Serii de tornade şi furtuni istorice în SUA. (vezi detalii) . Daunele provocate de aceste evenimente depăşesc 12 mld. USD.
-Şi Canada se confruntă cu inundaţii extreme. În provincia Manitoba, ca urmare a topirii stratului de zăpadă şi a ploilor torenţiale s-au produs inundaţii record pe cursul râului Assiniboine. Un eveniment excepţional ce se repetă o dată la 300 de ani. În schimb, în provincia Alberta au loc incendii de pădure catastrofale, ca urmare a secetei şi a vântului de primăvară, foarte activ. Flăcările s-au extins şi spre zonele locuite, 30% din orăşelul Slave Lake fiind distrus.
-În Columbia, în ultimele 11 luni s-au semnalat inundaţii în mai multe rănduri. Milioane de oameni au fost nevoiţi sa-şi părăsească locuinţele. Aceste evenimente, atribuite parţial fenomenului La Niña, au fost catalogate drept cele mai severe din istorie.
-China se confruntă cu seceta extremă ce durează de mai bine de 5 luni. Râul Yangtze din centrul ţării a secat, ceea ce a făcut ca 1400 de lacuri de acumulare din provincia Hubei să fie inutilizabile, terenurile agricole fiind devastate, iar apa potabilă este limitată.
-În Africa, Somalia şi Kenya, din estul continentului, se confruntă cu secetă extremă.
-În schimb, în anumite zone din nordul Australiei, în luna aprilie, s-au înregistrat cele mai coborăte temperaturi de cănd se fac observaţii.
Temperatura la nivel global în luna aprilie a fost cu 0,59C peste media de 13,7 grade C, cu toate că s-a incheiat o La Niña intensă şi suntem la finalul unei perioade în care activitatea solară a fost redusă, ceea ce în mod normal ar fi trebuit să ducă la o scădere a valorilor de temperatură. Marile centre internaţionale de prognoze se aşteaptă, pentru această toamnă, la condiţii neutre în Pacificul central sau chiar la o prezenţă a fenomenului El Niño, ceea ce ar duce la o creştere a temperaturii medii globale.
Banchiza arctică a scăzut uşor pe parcursul acestei luni, iar suprafaţa totală acoperită de gheaţă s-a menţinut la nivele foarte scăzute, apropiate de minimele istorice pentru această perioadă.
Aşadar încălzire globală, schimbări climatice, sau cum s-ar numi, aceste schimbări există, asta ne spun datele, iar fenomenele extreme sunt şi probabil vor fi din ce în ce mai frecvente.

Un comentariu:

  1. Desigur vor fi, odată ce activităţile antropogene au perturbat în aşa hal capacitatea ecosistemelor naturale de a stabiliza fenomenele climatice.
    Vezi aici:
    Perspectivele perpetuării vieţii pe Pământ

    RăspundețiȘtergere

Postează un comentariu