Fenomenul Tunguska

Fenomenul produs in anul 1908 la Tunguska ramane un eveniment inexplicabil, iar explozia ce a avut loc a fost cea mai puternica din epoca moderna, de 1.000 de ori cat suflul bombei de la Hiroshima.
Pe 30 iunie 1908, o explozie catastrofala a avut loc in Siberia. Putin dupa ora 7 dimineata, putinii locuitori care traiau in aceasta regiune izolata au observat o dara de lumina albastruie, la fel de stralucitoare ca Soarele si apoi, zece minute mai tarziu, un fulger in departare, aminteste Maxi Sciences.
S-a estimat ca puterea exploziei a fost echivalenta cu 1.000 de bombe de la Hiroshima. Zeci de milioane de copaci au fost pulverizati de suflul exploziei, care a fost urmata de o unda seismica de gradul 5 pe scara Richter.
Din cauza departarii zonei afectate de explozie, de abia in anul 1921 a fost organizata o expeditie stiintifica pentru a vizita locul. Cercetatorul Leonid Kulik, conducatorul expeditiei, a crezut ca un meteroit urias a explodat si a convins guvernul sovietic sa-l trimita la Tunguska.
Surpriza mare a fost ca acolo nu a gasit niciun crater. Kulik a descoperit niste sfere, care contineau materiale provenite din meteoriti, ceea ce l-a convins ca explozia meteoritului s-a produs in aer.
Va prezentam mai jos cateva explicatii posibile pentru acest dezastru fara precedent, asa cum sunt prezentate de Maxi Sciences:

Asteroid sau cometa
Se crede ca obiectul extraterestru, asteroid sau cometa, de aproximativ 10 kilometri in diametru a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat in aer.
Un asemenea eveniment cu un obiect de aceasta marime se produce o data la 300 de ani. In ceea ce priveste lipsa craterului, este posibil ca elemente ale meteoritului sau cometei sa fi creat lacul Cheko. Aceasta ipoteza foarte credibila este in curs de verificare.

O bomba H naturala
In anul 1989, cercetatorii au avansat o noua explicatie. Potrivit acestora, prezenta deuteriului intr-o cometa, care intra in atmosfera Pamantului ar fi putut produce o reactie de fuziune nucleara.
O cometa ce contine o mare cantitate de deuteriu, ar fi putut provoca o explozie, precum o bomba cu hidrogen. Aceasta ipoteza pare a fi contrazisa de catre teoriiile din acest domeniu.

O gaura neagra
S-a sugerat, de asemena, ca evenimentul de la Tunguska a fost cauzat de anihilarea antimateriei, provenita din spatiu.
Aceasta ipoteza, desi interesanta, este contestata de faptul ca la fata locului s-au gasit substante minerale, care ne conduc spre varianta unui corp ceresc, care a intrat in atmosfera terestra. In cazul unei gauri negre, ar fost necesara prezenta unor raze gamma, ceea ce nu a fost cazul.

O eroare umana
Nikola Tesla a fost om de stiinta, inventator, fizician şi inginer electrican. El a lucrat la descoperirea unor arme cu un potential distructiv si a unor fenomene de rezonanta atmosferica, pentru transportul energiei la mare distanta.
El a construit pentru producerea acestui efect un turn gigantic la New York, numit turnul Wardenclyffe. Unii cred ca Tesla a reusit sa provoace o explozie. Aceasta presupunere este exagerata.

Un OZN
Aceasta ipoteza ne duce pe taramul science-fiction, dar nu trebuie neglijata nicio pista, datorita faptului ca suntem in fata unui fenomen inexplicabil. Unii cred ca aceasta explozie a fost in realitate explozia unei nave extraterestre.
sursa şi detalii pe: http://www.ziare.com/magazin/inedit/misterul-de-la-tunguska-cea-mai-mare-explozie-din-era-moderna-1094791

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu