A erupt cel mai activ vulcan din Islanda

Grimsvötn, cel mai activ vulcan din Islanda, a început să erupă ieri seară, aruncând cenuşă şi fum în atmosferă, pănă la o altitudine de aproape 18 km, conform meteorologilor islandezi. Mai multe cutremure de mică intensitate s-au produs în zonă. Spaţiul aerian a fost închis încă de aseară, când s-a impus o restricţie de zbor pe o rază de 220 km în jurul vulcanului. De asemenea, cel mai important aeroport din Islanda, Reykjavík-Keflavik, a fost închis.
Meteorologii se aşteaptă în următoarele zile ca vântul să sufle spre vest, astfel ca cenuşa nu va afecta prea mult Europa şi zborurile de aici.
Agenţia de Protecţie Civilă, a anunţat că erupţia a început ieri după-amiază şi a sfătuit locuitorii  să rămână în locuinţe, iar dacă vor ieşi să poarte măşti.
Grimsvötn, cu o altitudine de 1725 de metri, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, într-o zonă din sud estul Islandei. Este cel mai activ vulcan din Islanda, cu mai mult de 60 de erupţii în ultimii 800 de ani.
Prognoza norului de cenuşă: http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/vaacuk_vag.html

Actualizare 20:00: Dacă erupţia continuă la aceeaşi rată, norul de cenuşă ar putea ajunge marţi în nordul Scoţiei şi al Angliei, joi sau vineri în Spania şi Franţa.

Actualizare 24 mai, h 14:15: Peste 250 de zboruri au fost anulate în Scoţia, iar aprox. 500 urmează să fie anulate, datorittă norului de cenuşă. Alte zboruri vor fi anulate în nordul Angliei, Scandinavia şi Danemarca, iar în următoarele zile este posibil sa fie afectate şi alte zone din nordul şi  centrul Europei.
Evoluţia şi concentraţia norului de cenuşă:






Metoffice: Vulcanul şi-a încetat activitatea de la ora 02 GMT.  Germania şi-a închis două aeroporturi la ora 9 GMT,  dar vor fi deschise în curănd. Peste 700 de zboruri au fost anulate în Europa.

Un comentariu:

Postează un comentariu