Imagini de la NASA surprinse din satelit II (Fotogalerie)

Incendiu devastator în Arizona, SUA
(click pe imagine pentru mărire)

Cel mai grav incendiu din istoria statului Arizona, SUA, a mistuit 190000 de hectare de pădure si vegetaţie. Peste 10000 de persoane au fost evacuate, iar 40 de case au fost distruse. Incendiul a izbucnit la sfârşitul lunii mai a.c,- şi întreţinut ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, a vântului puternic şi a aerului uscat,- şi înca nu a fost lichidat complet.

Erupţia vulcanului Nabro
(click pe imagine pentru mărire) 

Nabro, un stratovulcan din Eritreea, nord estul Africii, a început să erupă luni în jurul orei 0. Cenuşa vulcanică a atins altitudinea de 13-14 kilometri, s-a deplasat spre nord vest, şi a afectat Eritreea, Etiopia, Somalia, Djibouti, Sudan, Egipt si Arabia Saudita. Nu există rapoarte a unor erupţii precedente ale acestui vulcan.
 
 Erupţia vulcanului Puyehue
 (click pe imagine pentru mărire)






Activitatea vulcanului Puyehue din Chile s-a intensificat la începutul lunii iunie şi a început să erupă în 4 iunie. Dupa 2, 3 zile cenuşa a atins altitudinea de 13 km. 3500 de persoane din apropiere au fost evacuate. Chile, o ţară cu 2000 de vulcani, 500 sunt activi, aproximativ 60 dintre aceştia erup frecvent. După ce sute de zboruri au fost anulate în America de Sud, duminică şi luni alte câteva zeci de zboruri au fost anulate în Australia şi Noua Zeelandă.
 
 Tornada din Massachusetts, SUA
 (click pe imagine pentru mărire)
 
La începutul lunii iunie o tornadă a lovit câteva orase din vestul statului Massachusetts, SUA. 4 oameni au murit si cel puţin 40 au fost raniţi. Zeci de case au fost complet distruse. Peste 60000 de locuinţe au rămas fără electricitate. Urma lasată de tornadă şi vazută din spaţiu este impresionantă.

Incendiu în Alberta, Canada
 (click pe imagine pentru mărire)

Un incendiu masiv izbucnit în Alberta, Canada, la jumătatea lunii mai, pune în continuare probleme. Incendiul face ravagii în pădurile din zona. 580000 de hectare de pădure şi vegetaţie au ars pănă în prezent. Peste 700 de  pompieri se luptă cu incendiul. Acesta este cel mai grav incendiu produs în acest stat din 1930 şi pănă în prezent. Condiţiile vitrege, vântul activ si aerul uscat, îngreunează operaţiunile de stingere a incendiului. Pănă va fi lichidat ar mai putea dura încă câteva luni.

Furtună de nisip în Irak
 (click pe imagine pentru mărire)

O puternică furtună de nisip produsă în Iraq în 2 iunie a.c.
Super-taifunul Songda
 (click pe imagine pentru mărire)

Super-taifunul Songda, cu viteze ale vântului de 195 km/h şi rafala de 260 km/h, a afectat arhipelagul Filipinelor şi Japonia, la sfârşitul lunii mai. Furtuna a provocat inundaţii şi alunecări de teren. Peste 30 persoane şi-au pierdut viaţa si alte zeci au fost date dispărute. Zeci de poduri şi drumuri au fost avariate. Peste 400000 de persoane şi-au evacuat temporar locuinţele.

 Erupţia vulcanului Grimsvötn
(click pe imagine pentru mărire)

 Grimsvötn, cel mai activ vulcan din Islanda, a început sa erupă în seara zilei de 21 mai, aruncând cenuşă şi fum în atmosferă, pănă la o altitudine de aproape 18 km, conform meteorologilor islandezi. Erupţia a încetat după 4 zile, dar nu înainte ca sute de zboruri din nordul şi centrul Europei să fie anulate din cauza norului de cenuşă.

 Furtună de nisip în Sahara
(click pe imagine pentru mărire)

O furtună de nisip s-a extins la începutul lunii mai, mai bine de 1100 km, peste deşertul Sahara.

 Estuare în Mozambic, Africa
(click pe imagine pentru mărire)

Estuare la nord vest de Mozambic, Africa. Regiunea unde apa dulce, provenită din râuri, se amestecă cu apa sărată a oceanului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu