În România se taie ilegal 170.000 metri cubi de lemne anual

În România se taie ilegal aproximativ 170.000 metri cubi de masă lemnoasă anual, din care 65.000 de metri cubi reprezintă furturile, a declarat sâmbată, la Poiana Braşov, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Pădurilor, Cristian Apostol."Există totodată o suprafaţă de 530.000 hectare în România care provoacă dureri de cap, este vorba de acele păduri retrocedate, dar neadministrate şi nepăzite. Aceşti proprietari privaţi ar trebui sa plătească anual o sumă pentru întreţinerea pădurilor pe care le au, însă nu o fac", a declarat Cristian Apostol, la Poiana Braşov, cu ocazia Zilei Silvicultorului.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva admninistrează 52% din fondul forestier al României, adică aproape 3,5 milioane hectare.
Potrivit lui Apostol, proiectul de act normativ prin care orice furt de lemne este considerat infracţiune şi care poate fi pedepsit direct cu închisoare este în curs de avizare. "Ministerul Justiţiei nu este de acord cu această prevedere, nu ne-a plăcut răspunsul lor", a adăugat secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor.
La rândul său, directorul general al Romsilva, Valerian Solovăstru, a declarat sâmbătă că masa lemnoasă pe care Romănia o exploatează anual este de circa 16-17 milioane metri cubi, din care aproape 10 milioane mc sunt recoltate din pădurile Romsilva, iar restul de proprietarii privaţi.
Totodată, Regia Natională a Pădurilor - Romsilva şi-a planificat pentru acest an regenerarea unei suprafeţe de 14.232 hectare din fondul forestier al statului, lucrări pentru care se estimează a fi necesare fonduri de aproape 140 milioane lei.
 În prezent, suprafaţa totală a fondului forestier national acoperă 6,4 milioane ha, din care proprietatea publică a statului administrată de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurile acoperite cu pădure se întind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publică a statului este de 3,22 milioane ha.
sursa şi integral pe ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu