Vulcanii emit de 135 de ori mai putin CO2 decat activitatile oamenilor

Emisiile de dioxid de carbon ale vulcanilor sunt mult mai mici decat cele rezultate anual din activitatile oamenilor, se arata intr-o noua analiza a cercetatorilor americani. Descoperirea „inchide gura” celor care sustin ca schimbarile climatice nu au loc. De fapt, oamenii emit, in medie, de 135 de ori mai mult dioxid de carbon anual decat vulcanii. Cu alte cuvinte, din activitatile oamenilor, in mai putin de trei zile, rezulta mai mult CO2 decat emit vulcanii intr-un an.
„Intrebarea daca vulcanii emit mai mult CO2 decat activitatile umane este una dintre cele mai frecvente pe care le primesc pe e-mail de la public”, a declarat Dr Terrence Gerlach, un vulcanolog care a lucrat la Observatorul Cascades Volcano, parte a US Geological Survey.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Gerlach a adunat estimarile emisiilor de CO2 din intreaga activitate vulcanica a planetei, pe pamant si subacvatica, si le-a comparat cu aceleasi estimari ale activitatilor oamenilor.
Cercetatorii calculeaza cantitatea de dioxid de carbon emisa in urma eruptiilor terestre prin metode care includ senzori cu telecomanda sau prin zboruri efectuate in norii de cenusa si prin masurarea concentratiei de izotopi a vulcanilor din oceane. Dioxidul de carbon se dizolva in magma la mari adancimi si este eliberat atunci cand magma ajunge la suprafata.
„Multi dintre scepticii in privinta schimbarilor climatice sustin ca vulcanii emit mai mult CO2 decat oamenii. Ei nu ofera niciodata vreo cifra in acest sens, insa adevarul e ca nu vom putea gasi niciodata un vulcanolog care sa fie de acord cu asta”, a precizat Gerlach.
El sustine ca „principalul motiv pentru care acest mit persista se datoreaza eruptiilor extrem de spectaculoase ale vulcanilor. Atunci cand oamenii vad la televizor o eruptie le este foarte usor sa-si imagineze ca sunt emise cantitati uriase de CO2 in atmosfera. Dar ele dureaza doar cateva ore, sunt efemere. In schimb emisiile oamenilor (gaze de esapament, centrale pe carbuni, etc) au loc 24 de ore din 24”, a explicat cercetatorul american, citat de Abc.net.au.
Sursă şi integral pe: green-report.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu