Milioane de oameni strămutaţi din calea dezastrelor

42 de milioane de oameni au fost nevoiţi să se mute în 2010, din cauza dezastrelor naturale ce au avut loc în lume.  Faţă de anul 2009, au fost strămutaţi de două ori mai mulţi locuitori, în mare parte datorită dezastrelor provocate de schimbările climatice. Potrivit Centrului Internaţional pentru Migraţie, în 2009, 17 milioane de persoane s-au mutat datorită maga-dezastrelor, cum ar fi: inundaţiile din China, Pakistan, India, Filipine, Bangladesh, Indonesia, sau cutremurele din Haiti şi Chile. 90% şi-au părăsit locuinţele datorită hazardelor climatice, furtuni severe sau inundaţii. 
Intensitatea şi frecvenţa fenomenelor extreme este în creştere, iar trendul se va păstra, după cum spun experţii pe probleme de migraţie din Norvegia, într-un raport prezentat la o conferinţă din Oslo, având ca temă schimbările climatice. 
Cifra de 42 de milioane de refugiaţi, înregistrată anul trecut, echivalează cu populaţia Argentinei, o consecinţă sumbră a dezastrelor naturale. Mega-cutremurul urmat de tsunami, din Japonia, produs în 11 martie a.c., a provocat moartea a peste 10000 de oameni, aproape 28000 sunt dispăruţi, iar 500000 au rămas fără locuinţe. Recentele evenimente din SUA, inundaţii din Montana, în nord, pănă în Louisiana - în sudul SUA, şi tornade, din Alabama pănă in Massachusetts, tornada din Joplin, Missouri, cele mai multe victime (141 decese) provocate de o tornadă din ultimii 60 de ani, 8000 de case au fost distruse, aproximativ 50000 de oameni afectaţi. 
Concluzia acestui raport este că astfel de evenimente în intensificare, nu pot fi ignorate, şi ar fi nevoie de o mai bună strategie pentru minimizarea fenomenului de migraţie datorită dezastrelor naturale.
Traducere şi adaptare după articolul original: AP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu