Experţii vulcanologi se tem de o posibilă super-erupţie

Examinând datele istorice, arheologice şi geologice a unor trei erupţii din trecut, care au zguduit lumea - Taborda, Indonezia - 1815, au murit 100000 de oameni, Laki, Islanda - 1783 şi masiva erupţie a vulcanului Toba, Indonezia de acum 75000 de ani, când au fost eliberaţi în atmosferă 3000 de kilometri cubi de material vulcanic, provocând formarea unui crater în nordul Sumatrei de 100 km lungime şi 30 km lăţime. Dacă astfel de evenimente se vor întâmpla în zilele noastre, efectele ar fi mult mai dezastruoase, pentru că lumea este mult mai vulnerabilă, datorită tehnologizării.
Spre exemplu, cutremurul din Islanda de anul trecut a provocat unele întreruperi în domeniul comunicaţiilor şi a transporturilor aeriene. 
Datele arată că un cutremur de magnitudine mai mare de 8 poate provoca evenimente în lanţ, se pot activa vulcani aflaţi chiar şi la 1000 km depărtare. Statistic, cutremurul recent din Japonia, de magnitudine 9, poate activa vulcani din regiune, în următoarele 6 luni. De asemenea, efectele schimbarilor climatice, topirea calotelor glaciare, situate deasupra craterelor, pot contribui la activarea vulcanilor.
Unii experţi în vulcanologie spun că şansele ca un super-vulcan să erupă în acest secol sunt de 1 la 500.
sursă imagine: worldinfomatic.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu