Judeţul Sibiu, ferit de marile dezastre


Judeţul Sibiu este cel mai expus riscurilor de inundaţii, conform unui raport înaintat Consiliului Judeţean Sibiu de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Deşi în perioada dinainte de 1989 s-au făcut lucrări de protecţie contra inundaţiilor, după dezastrul din 1975, 1977, 1981 şi 1984, autorităţile recunosc că sunt neputincioase în calea naturii. Ultimele inundaţii din 1998 au arătat-o şi la noi în judeţ. Alte dezastre naturale precum avalanşele şi cutremurul pot produce victime.


Inundaţiile pot provoca pagubele cele mai mari

ISU recunoaşte că majoritatea inundaţiilor din judeţ sunt datorate căderilor masive de precipitaţii şi pâraielor formate pe versanţii munţilor. Astfel conform acestei instituţii la ora actuală zeci de gospodării din diverse comune din judeţ pot fi inundate. Mai ales primăvara când creşte cantitatea de precipitaţii. În 59 de localităţi din cele 64 ale judeţului se pot produce inundaţii care ar afecta zeci de gospodării în fiecare localitate. La Sibiu situaţia se arată dezastruoasă: ridicarea nivelului râului Cibin poate inunda 1.572 de case şi 21 km de străzi. Multe din aceste construcţii sunt noi, executate cu aprobare, în zonele cu risc de inundaţie stabilite înainte de 1989.

Avalanşele încă ne sperie

Deşi de la marea avalanşă din 17 aprilie 1977 când au pierit în munţii judeţului 23 de persoane din care 16 copii, nu s-au mai întâmplat evenimente notabile, cei de la ISU pun pe locul 2 la riscuri locale alunecările de zăpadă. Mai ales că zona montană a judeţului este foarte atractivă pentru turişti, şi noi pârtii de schi s-au deschis în ultimul timp la Gura Râului şi Păltiniş.

Cutremurul din Vrancea va afecta puţin Sibiul

Asta cred specialiştii ISU. Doar că aceştia se bazează pe un studiu din 1998, care prezicea un cutremur mare în Vrancea până la finele lui 2011. Conform aceluiaşi studiu un cutremur maxim de 9 grade pe scara Richter în Vrancea ar fi resimţit la Sibiu ca unul de 7,2 grade. Peste 26.000 de gospodării din judeţ sunt vulnerabile în caz de cutremur. Conform ISU la un cutremur maxim noaptea (când este cel mai riscant) vor muri 73 de oameni la noi în judeţ. Majoritatea clădirilor din judeţ nu sunt însă expertizate de specialişti pentru risc seismic. Doar 20 de clădiri din judeţ au fost expertizate pentru că acestea sunt foarte vechi. Nimeni nu ştie însă câte din clădirile vechi şi noi vor cădea în cazul unui astfel de cutremur. Alunecările de teren sunt un alt posibil risc în judeţ, mai ales că acestea se petrec periodic în zona rurală şi nu numai.

integral pe: sibiu100.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu