Cernobîl - 25 de ani de la dezastru

Acum 25 de ani, în 26 aprilie 1986, două explozii s-au produs la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Incendiul produs de explozii a durat zece zile, timp în care cantităţi imense de substanţe radioactive au fost răspândite în atmosferă. Un nor radioactiv s-a îndreptat spre nordul Europei, urmând ca în scurt timp să fie afectate şi estul şi sudul Europei. Emisiile radioactive conţineau Cesiu 137, Plutoniu, Stronţiu şi Iod-131. Suprafeţe întinse din Ucraina, Rusia şi Belarus au fost contaminate, dar efectele s-au resimţit peste tot în lume. Regimul sovietic de la acea vreme a încercat să ascundă dezastrul, abia după circa 3 zile populaţia şi tările vecine au fost informate. 336.000 de oameni din zonele contaminate au fost evacuaţi.
Se estimează ca au murit aproximativ 1 milion de oameni în urma dezastrului, însă Organizaţia Mondială a Sănătaţii si Agenţia Internaţională de Energie Atomică au transmis că s-au înregistrat doar 4000 de decese, muşamalizând astfel cazul.
Ce a dus la această tragedie?
Accidentul s-a produs în timpul unui test, dar lucrurile au scăpat de sub control
din cauza unei erori umane. Închiderea sistemului de răcire a creeat o reacţie în lanţ, care a dus la explozia reactorului 4. Explozia a distrus scutul superior al cladirii şi învelişul de grafit al reactorului care a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă.
O concluzie ce a urmat şi este încă valabilă a fost că dezastrul de la Cernobîl a fost cea mai mare catatrofă tehnologică din istoria omenirii.
Evoluţia norului radioactiv de la acea vreme:
http://www.youtube.com/watch?v=7luBzDkOzxg&feature=related

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu