Nivel record al stratului de ozon deasupra Arcticii


Subţierea stratului de ozon de deasupra Arcticii a atins un nivel record, iar autorităţile din ţările nordice vor trebui să urmărească mai atent nivelul radiaţiilor ultraviolete în perioada următoare, se arată într-un comunicat emis la începutul acestei săptămâni de WMO (Organizaţia Meteorologică Mondială). Stratul de ozon din zona Oceanului Arctic a suferit o pierdere de circa 40 %, asta doar de la începutul iernii pănă la sfârşitul lunii martie, faţă de recordul precedent de circa 30% într-o perioadă de iarnă. Acest fenomen se datorează poluării excesive cu diferiţi compuşi chimici, dar şi a persistenţei aerului rece din stratosferă.
Stratosfera este al doilea strat major al atmosferei, aproximativ 90 % din ozonul găsindu-se aici. Stratul de ozon din stratosferă oferă un filtru natural de protecţie împotriva radiaţiilor ultra-violete, dăunătoare atât omului, care pot provoca arsuri, cancer de piele şi cataractă, cât şi plantelor.
Datorită Protocolului de la Montreal, semnat în 1987 de majoritatea statelor, privind eliminarea unei mari părţi din substanţele chimice dăunătoare stratului de ozon, este de aşteptat, ca în zona Arctică, stratul să se refacă la cantitatea de dinainte de 1980 undeva în jurul anilor 2030-2040. (Imagine: nivelul stratului de ozon)

* "Gaura" din stratul de ozon

Un comentariu:

Postează un comentariu