Furtunile solare


Aşa cum ne avertizează NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în jurul anului 2013, odată cu intensificarea activităţii solare, vom fi martorii unor furtuni geomagnetice extrem de puternice.
Astfel de furtuni au mai fost şi în trecut, dar datorită dependenţei omenirii de tehnologie, la o furtună de genul celei din 1859, pagubele vor fi mult mai serioase.
Aceste furtuni solare vor afecta în special sateliţii, iar telecomunicaţiile vor ceda. Dar şi electricitatea va fi afectată, existănd posibilitatea unei pene de curent la nivel global, care ar duce la prabuşirea sistemelor de transport, financiare, guvernamentale, sănatate etc. Produsele alimentare perisabile şi medicamentele, dependente de un anumit regim termic, ar avea de suferit. Conductele de combustibili ar fi de asemenea afectate, la fel şi apa potabilă, distribuită pe baza pompelor electrice.


Să amintim doar câteva dintre cele mai puternice furtuni solare:
Între 28 august şi 2 septembrie 1859 - a avut loc "Superfurtuna solară" - aşa cum a fost denumită la acea vreme, cea mai puternică furtună din istoria observaţiilor solare. Sistemele de telegraf din Europa şi America de Nord s-au defectat, cablurle şi pilonii telegrafelor aruncau scântei, iar hârtia folosită la telegrafiere a luat foc. Cele mai deosebite fenomene, care au avut loc în acele momente, au fost aurorele boreale. Acestea au fost observate în întreaga lume. Datorită acestor fenomene, noaptea de 1 spre 2 septembrie s-a facut zi, iar căutătorii de aur din zona Munţilor Stâncoşi s-au trezit să-şi pregătească micul dejun, crezănd ca este dimineaţă.
În 13 mai 1921 - are loc o puternică furtună solară, care a afectat sistemele de telecomunicaţii, de trafic şi electrice din Statele Unite şi din Europa.
11 feb 1958 - SUA este izolată de restul lumii datorită intreruperilor radio.
29 oct 2003 - "The Hallowen Storm", aurora a fost vizibilă în majoritatea statelor din America de Nord. Mai muţi sateliţi s-au defectat iremediabil, cauzănd daune financiare de sute de milioane de dolari. Una dintre cele mai rapide şi puternice furtuni, la doar 19 ore dupa ce s-a produs pe soare, a ajuns pe Pământ.
sursă foto 2: wikipedia.org
O cronologie a celor mai puternice şi spectaculoase furtuni solare poate fi gasită aici.

Un comentariu:

  1. este foarte buna pt elevii de fiecare clasa k ii ajuta la astrofizica!!!! ms k m-ati ajutat va pup :*:*:*:*

    RăspundețiȘtergere

Postează un comentariu