Top 10 naţiuni în pericol nuclear




Datorită problemelor prin care trece Japonia în această perioadă, au apărut îngrijorări şi pentru restul statelor care se bazează pe energie generată prin fisiune nucleară şi care prezintă un risc seismic diferit de la o zonă la alta.

1. Statele Unite: îngrijorări pentru zonele de coastă

Energie nucleară generată anual: 798,7 miliarde kwh

Deşi în SUA nu s-au mai construit centrale atomice din 1979, an în care a avut loc un puternic accident nuclear pe insula "Three Miles", este de departe cel mai mare producător de energie pe bază nucleară din lume. Cele 104 reactoare, produc mai multă electricitate decât reactoarele din Japonia şi Franţa la un loc, ţări care sunt pe locurile următoare în lume la producţia de energie nucleară. Dar în mod surprinzător, toate aceste centrale nucleare din SUA, produc doar 20% din energia totală. Dat fiind faptul că pe coasta de vest a SUA, în zona Californiei, hazardul seismic este foarte ridicat, au apărut îngrijorări cu privire la producerea unor evenimente de genul celui din Japonia.

2. Franţa se bazează foarte mult pe energia nucleară

Energie nucleară generată anual: 389,3 miliarde kwh

Turbina eoliană de deasupra turnurilor de răcire (foto), a fabricii din Cruas (situat pe valea râului Rhône aproape de Montélimar), este doar una din structurile care fac această centrală unică. Centrala electrică, construită la începutul anilor 1980, este una din cele doua centrale nucleare din lume, proiectată special cu un sistem de "izolare seismică", o structură flexibilă la bază, care reduce vibraţiile.
Energia generată de centralele din Franţa este la mai puţin de jumătate din totalul energiei generate de centralele din SUA. Cu toate acestea nicio altă ţară din lume nu se bazează pe energia nucleară precum Franţa, unde peste 80% din electricitate provine de la 58 de reactoare care aparţin de 19 uzine producătoare de energie.
Deşi uzina din Cruas nu este situată într-o zonă cu risc seismic important, aceasta are un sistem special de protecţie contra seismelor. În zona unei alte centrale nucleare există un oarecare risc seismic: centrala Fassenheim situată pe fluviul Rin, este şi cea mai veche din Franţa.

3. Japonia: în plină criză nucleară

Energie nucleară generată anual: 265,8 miliarde kwh

În ciuda experienţei sale ca singura ţară atacată cu arme nucleare în timpul războiului, Japonia a pornit, două decade mai tarziu, programul supranumit "peacefull atom", întocmit pentru a contribui la creşterea economică a statului. Datorită sursei interne scăzute de combustibili fosili, Japonia era nevoită sa importe masiv cam tot ce era pe bază de petrol, cărbune sau gaz. Pentru a nu mai depinde de importuri, Japonia a trecut pe energie nucleară, un mod convenabil pentru a produce o mare cantitate de energie electrică. prima uzina nucleară a fost construită in 1966, fiind incluse 54 de reactoare, dintre care cel mai mare din lume: Kashiwazaki-Kariwa din prefectura Niigata, pe coasta de vest.
O treime din energia electrică a Japoniei provenea din energie atomică, iar pănă înainte de accidentul de la Fukushima, se dorea ca pe viitor aceasta să ajungă la un nivel de 40% pănă în 2017 şi 50% pănă in 2030.
Japonia este una dintre naţiunile cele mai predispuse hazardul seismic, fiind situată la limita a patru plăci tectonice majore, în aşa numitul "cerc de foc al Pacificului", cu atât mai mult cu cât are o populaţie de 127 milioane de locuitori.
Toate uzinele nucleare sunt într-o zonă de real pericol.
Ceea ce s-a petrecut în Japonia, ca urmare a întreruperii energiei electrice a sistemelor de rezervă, se datorează valului tsunami şi nu a seismului propriuzis.

4. Rusia aspiră pentru energie nucleară

Energie nucleară generată anual: 154 mld. kwh

Spre deosebire de Japonia, Rusia are o importantă sursă de energie pe bază de hidrocarburi şi este cel mai important stat exploatator de gaze naturale. Cu toate acestea, Rusia doreşte să işi marească producţia de energie nucleară internă, pentru un export de gaz în cantităţi mari, care să genereze profit.
Doar 16% din necesarul de electricitate are ca provenienţă energia nucleară de la 32 de reactoare din 10 locaţii, urmând ca pănă in 2030, o producţie de 20% din necesar să fie bazat pe fusiune.
Cu excepţia celor 4 reactoare din Bilibino, situate la 161 km nord de cercul polar, in regiunea autonomă Chukotskiy, celelalte uzine nucleare sunt situate la vest de Munţii Ural, o zonă cu un risc seismic scăzut. Dar este in construcţie un centru nuclear în pen. Kamchatka, cea mai activă zonă seismică a Rusiei, ceea ce ar fi o problemă pe viitor.

5. Coreea de Sud vine rapid din urmă

Energie nucleară generată anual: 140 mld. kwh

Coreea de Sud a construit prima uzină nucleară abia în 1978, cu 21 de reactoare care aparţin de 4 centrale electrice. Energia electrică produsă aici fiind furnizată pentru mai mult de o treime din populaţie. Pănă în 2022 se doreşte construirea a altor 12 reactoare. Coreea de Sud, unul dintre cele mai rapid dezvoltate state din lume, are ca scop generarea a jumătate din necesarul de energie electrică doar pe bază nucleară. La fel ca Japonia, Coreea are o sursă scăzută de energie pe baza combustibililor fosili.
Chiar daca este situată în apropiere de Japonia, Coreea prezintă un hazard seismic scăzut.

6. Germania: viitor nuclear controversat

Energie nucleară generată anual: 128,2 mld. kwh

Cele 17 centrale nucleare din Germania produc energie electrică pentru aproximativ un sfert din populaţie, însă viitorul acestor centrale este umbrit de controverse. Acest fapt se datoreză deciziei din trecut a două partide politice, Partidul Verde şi Partidul Social Democrat, care au căzut de acord că vor renunţa la energia nucleară pana in 2022. Cancelarul german Angela Merkel a schimbat acea decizie în toamna anului trecut, invocând necesitatea nucleară ca pe un "pod" spre energia regenerabilă. Dar situaţia din Japonia a determinat Germania să-şi reconsidere viitorul său nuclear.
Zona care prezintă un hazard seismic ridicat este de-a lungul văii Rinului, unde sunt amplasate mai multe centrale nucleare, printre care cea mai veche centrală din Germania, închisă dupa problemele de la Fukushima.

7. Canada: pionul nuclear din nord

Energie nucleară generată anual: 85,9 mld. kwh

Canada a început programul nuclear încă din 1944 şi a construit primului reactor experimental în 1947. În general, naţiunea obţine circa 15 % din electricitatea sa de la 18 reactoare comerciale . Însă dependenţa nucleară este mult mai mare în provincia cea mai populată, Ontario. Aici se află 16 reactoare nucleare de unde se obţine 53% din producţia de electricitate. Celelalte două unităţi nucleare se află, de asemenea, în est, în Quebec şi New Brunswick.
Zona cu activitatea seismică cea mai ridicată este în vestul îndepărtat, pe coasta British Columbia. Dar şi estul prezintă o activitate seismică ridicată, unde este amplasată centrala nucleară Point Lepreau din New Brunswick.
Risc seismic este şi pe valea râului Saint Lawrence, unde există o centrală nucleară care a
cauzat unele tensiuni politice, datorită situaţiei din Japonia.

8. Ucraina: trecut sumbru

Energie nucleară generată anual: 78,8 mld. kwh

Ucraina şi-a început programul nuclear in 1970, la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie. Reactorul care a explodat în 1986 şi a ucis 30 de persoane, a luat foc şi a ars pentru o perioadă de 10 zile. O arie de aproximativ 16000 km2 fiind contaminată. 25 de ani mai târziu, energia nucleară rămâne importantă aici. Aproximativ jumătate din energia electrică este generată de 15 reactoare nucleare aflate în patru locaţii.
La centrala nucleară din Khmelnitsky, două unităţi sunt în funcţiune şi alte două urmează să fie construite, datorită "cererii" tot mai mari.
Riscul seismic este scăzut în mare parte din ţară, singura zonă identificată de geologi este într-o zonă de munte la graniţa cu România.

9. China: planuri nucleare ambiţioase

Energie nucleară generată anual: 66,6 mld. kwh

China are în acest moment 13 centrale nucleare funcţionale, dar acestea produc doar un procent din electricitatea totală, evident, datorită numărului mare de locuitori. Din acest motiv China se bazează în general pe combustibili fosili. În viitor sunt planificate construirea unor centrale cu tehnologii de ultimă oră, pe coasta de est.
China este o ţară cu un mare risc seismic, deoarece placa indiană este împinsă spre nord - forţa geologică care a creat Munţii Himalaya - şi cauzează cutremure mari pe o mare suprafaţă, care acoperă Pakistan, India, Nepal şi continuând în Tibet şi China. Unele din cutremurele cele mai distructive din istoria lumii au avut loc în China. Cutremure mari au lovit, în ultimii ani provinciile Sichuan şi Qinghai în centru şi vest, departe de centralele nucleare care sunt construite pe coasta de est.

10. Marea Britanie: moştenirea nucleară

Energie nucleară generată anual: 65,7 mld. kwh

Marea Britanie produce în prezent circa 18 % din totalul de electricitatea necesar, de la 19 reactoare nucleare amplasate în nouă locaţii. Între 1950 şi 1960 a construit multe reactoare nucleare, astfel că au mai multe reactoare închise -26, decât funcţionale. În viitor vor fi construite alte staţii nucleare pentru a-si creşte nivelul de producţie energetică.
Hazardul seismic este considerat scăzut.

O hartă cu riscul seismic global se găseşte aici: http://www.seismo.ethz.ch/static/GSHAP/


sursă şi detalii: nationalgeographic.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu