Studiu: clima este influenţată de gaura din stratul de ozon

Într-un studiu publicat în numărul 21 al revistei "Science", cercetătorii de la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate din cadrul Universităţii Columbia din New York, prezintă concluziile referitoare la gaura din stratul de ozon şi influenţa acesteia asupra circulaţiei atmosferice şi a climei din emisfera sudică pănă la ecuator. Dacă anterior se credea ca este influenţată circulaţia atmosferică de la latitudini mari, noul studiu demonstrează că gaura din stratul de ozon este în măsură să influenţeze circulaţia la tropice, cât şi creşterea cantităţii de precipitaţii de la latitudini mici.
Este pentru prima dată dovedit că acest fenomen are legătură cu schimbările climatice din emisfera sudică de la pol la ecuator. Cercetătorii care au făcut acest studiu spun că pe lângă CO2 trebuie luat în considerare şi acest fenomen în cercetarea schimbărilor climatice.
Situat în stratosfera Pământului, deasupra Troposferei (care începe de la suprafaţa Pământului), stratul de ozon absoarbe cea mai mare parte din razele solare ultraviolete nocive. De mai bine de jumătate de secol, compuşi chimici produşi de om, aerosoli de uz casnic şi comercial, cum ar fi clorofluorocarburi (CFC), au distrus rapid stratul de ozon, iar în 1980 a fost descoperită gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Datorită protocolului de la Montreal din 1989, semnat pănă în prezent de 196 de ţări, producţia de CFC a fost interzisă la nivel global. Drept urmare, s-a observat că stratul de ozon a început să se refacă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postează un comentariu