Ştirile momentului - MAPAMOND - Flash

 Ştirile momentului - MAPAMOND - Flash - continuă aici: http://www.vremeax.ro

10 iul
-Un cutremur puternic de 7,1 Mw s-a produs în nord-estul Japoniei, la o adâncime de 18 km, ora locala 10. A fost emisă alertă de tsunami de mici dimensiuni. Zonele de coastă au fost evacuate. Nu au fost raportate pagube materiale.

-A nins abundent în unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ, deşertul Atacama. Stratul de zăpadă a atins în unele locuri 80 de centimetri, fenomen întâlnit ultima dată acum 20 de ani.

8 iul
-Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade şi 10 km adâncime s-a produs ieri la ora 19:21 UTC la vest de insula Corsica, în Marea Mediterană. Intensitatea a fost de 5. Nu au fost raportate pagube.

-Furtuni puternice s-au abătut asupra statului New South Wales din Australia. Vântul puternic a smuls copaci, a avariat acoperişuri şi a rupt fire de curent electric. Aproximativ 12000 de locuinţe au rămas fară electricitate.


7 iul 
-Un violent cutremur s-a produs în regiunea insulelor Kermadec, din Oceanul Pacific, zonă ce face parte din "cercul de foc al Pacificului", o zonă vulcanică activă. Cutremurul de magnitudine 7,6 a avut loc ieri la ora 19:03 UTC, şi s-a produs la o adâncime de 20 de kilometri. O alertă de tsunami a fost emisă, dar la scurt timp a fost anulată. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, cea mai puternică a avut magnitudinea de 6.

-Experţii se aşteaptă la o nouă erupţie a vulcanului Hekla , unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda. Vulcanul supranumit "Poarta spre iad", are o altitudine de 1491 m, este localizat la 110 km est de capitala Reykjavik.  Ultima erupţie a acestul vulcan a avut loc în 26 februarie 2000.

4 iul 
-Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa în Mexic dupa ce furtuna tropicală Arlene a provocat inundaţii şi alunecări de teren.

-Furtuni puternice în Statele Unite, în special statele North Dakota, South Dakota, Wisconsin şi Minnesota. 90000 de oameni au rămas fără energie electrică. 2 persoane au decedat iar 40 au fost rănite datorită vântului puternic

Vulcanii emit de 135 de ori mai putin CO2 decat activitatile oamenilor

Emisiile de dioxid de carbon ale vulcanilor sunt mult mai mici decat cele rezultate anual din activitatile oamenilor, se arata intr-o noua analiza a cercetatorilor americani. Descoperirea „inchide gura” celor care sustin ca schimbarile climatice nu au loc. De fapt, oamenii emit, in medie, de 135 de ori mai mult dioxid de carbon anual decat vulcanii. Cu alte cuvinte, din activitatile oamenilor, in mai putin de trei zile, rezulta mai mult CO2 decat emit vulcanii intr-un an.
„Intrebarea daca vulcanii emit mai mult CO2 decat activitatile umane este una dintre cele mai frecvente pe care le primesc pe e-mail de la public”, a declarat Dr Terrence Gerlach, un vulcanolog care a lucrat la Observatorul Cascades Volcano, parte a US Geological Survey.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Gerlach a adunat estimarile emisiilor de CO2 din intreaga activitate vulcanica a planetei, pe pamant si subacvatica, si le-a comparat cu aceleasi estimari ale activitatilor oamenilor.
Cercetatorii calculeaza cantitatea de dioxid de carbon emisa in urma eruptiilor terestre prin metode care includ senzori cu telecomanda sau prin zboruri efectuate in norii de cenusa si prin masurarea concentratiei de izotopi a vulcanilor din oceane. Dioxidul de carbon se dizolva in magma la mari adancimi si este eliberat atunci cand magma ajunge la suprafata.
„Multi dintre scepticii in privinta schimbarilor climatice sustin ca vulcanii emit mai mult CO2 decat oamenii. Ei nu ofera niciodata vreo cifra in acest sens, insa adevarul e ca nu vom putea gasi niciodata un vulcanolog care sa fie de acord cu asta”, a precizat Gerlach.

Semnale îngrijorătoare vin din oceane (Video)

Poluarea, încalzirea globală şi alte probleme cauzate de om duc la dispariţia în masă a vieţii oceanice, un eveniment fără precedent în istoria omenirii, avertizează un consorţiu de oameni de ştiinţă.
Recifele de corali mor, biodiversitatea oceanului este devastată de specii invazive, zonelor moarte din adâncul mărilor se extind, algele toxice se înmulţesc, iar stocurile de peşti sunt epuizate, susţine raportul ce va fi prezentat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Prognoza meteo şi comentariu sinoptic

În perioada următoare, zona arhipelagului Britanic, nordul şi estul Europei se vor afla sub influenţa unor zone depresionare, astfel, în aceste zone vremea va fi instabilă, în timp ce în vestul, centrul şi sud-vestul continentului se va extinde anticiclonul Azoric, ce va determina o îmbunătăţire şi o încălzire a vremii. Precipitaţii vor fi destul de puţine în vestul nordul şi centrul continentului, si ceva mai insistente în estul Europei, în rest acestea vor lipsi.

Atenţie la radiaţiile ultraviolete

UV 24 iun
În perioada următoare, ca urmare a unei zone mai subţiri a stratului de ozon ce va trece pe deasupra sudului Europei şi a României, indicele radiaţiei ultraviolete va depăşi constant 8,5-9 unităţi. Cele mai mari valori sunt de aşteptat în sudul ţării şi la munte. Vineri, în sud, sud-vest şi la munte indicele UV va depăşi 9 unităţi. Valoarea de peste 8 unităţi este considerată foarte mare şi necesită protecţie adecvată şi evitarea expunerii la soare între orele 11-17. Pe timpul verii, la nivelul României, indicele UV trece constant de 8 unităţi, iar în unele zile se înregistrează valori de 9 şi chiar peste. (click pe imagine pentru mărire).

Studiu: (In)activitatea solară din perioada următoare

Conform unor studii ale oamenilor de ştiinţă de la Observatorul Solar Naţional (NSO) şi Laboratorul de Cercetare al Forţelor Aeriene (AFRL), soarele ar putea intra într-o perioadă de "hibernare".
În cursul ciclului solar curent (24), urmează să se înregistreze maximul activităţii solare în jurul anului 2013, însă cercetări amănunţite ale suprafeţei solare, interiorului solar şi atmosferei solare, lasă să se presupună că următorul ciclu ar putea fi mult mai calm, iar în următoarele decenii activitatea solară ar putea fi mult mai redusă. Ca o consecinţă imediată, climatul terestru ar putea fi afectat. Spre exemplu, în perioada "Maunder Minimum", pe o durată de 70 de ani, între 1645 şi 1715 fără pete solare, Europa s-a confruntat cu o mică eră glaciară. În timpul acestor perioade, atmosfera terestră se răceşte şi se contractă, iar furtunile magnetice din apropierea polilor tereştri se rarefiază.

Imagini de la NASA surprinse din satelit II (Fotogalerie)

Incendiu devastator în Arizona, SUA
(click pe imagine pentru mărire)

Cel mai grav incendiu din istoria statului Arizona, SUA, a mistuit 190000 de hectare de pădure si vegetaţie. Peste 10000 de persoane au fost evacuate, iar 40 de case au fost distruse. Incendiul a izbucnit la sfârşitul lunii mai a.c,- şi întreţinut ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, a vântului puternic şi a aerului uscat,- şi înca nu a fost lichidat complet.

Erupţia vulcanului Nabro
(click pe imagine pentru mărire) 

Nabro, un stratovulcan din Eritreea, nord estul Africii, a început să erupă luni în jurul orei 0. Cenuşa vulcanică a atins altitudinea de 13-14 kilometri, s-a deplasat spre nord vest, şi a afectat Eritreea, Etiopia, Somalia, Djibouti, Sudan, Egipt si Arabia Saudita. Nu există rapoarte a unor erupţii precedente ale acestui vulcan.
 
 Erupţia vulcanului Puyehue
 (click pe imagine pentru mărire)






Activitatea vulcanului Puyehue din Chile s-a intensificat la începutul lunii iunie şi a început să erupă în 4 iunie. Dupa 2, 3 zile cenuşa a atins altitudinea de 13 km. 3500 de persoane din apropiere au fost evacuate. Chile, o ţară cu 2000 de vulcani, 500 sunt activi, aproximativ 60 dintre aceştia erup frecvent. După ce sute de zboruri au fost anulate în America de Sud, duminică şi luni alte câteva zeci de zboruri au fost anulate în Australia şi Noua Zeelandă.
 
 Tornada din Massachusetts, SUA
 (click pe imagine pentru mărire)
 
La începutul lunii iunie o tornadă a lovit câteva orase din vestul statului Massachusetts, SUA. 4 oameni au murit si cel puţin 40 au fost raniţi. Zeci de case au fost complet distruse. Peste 60000 de locuinţe au rămas fără electricitate. Urma lasată de tornadă şi vazută din spaţiu este impresionantă.

Incendiu în Alberta, Canada
 (click pe imagine pentru mărire)

Un incendiu masiv izbucnit în Alberta, Canada, la jumătatea lunii mai, pune în continuare probleme. Incendiul face ravagii în pădurile din zona. 580000 de hectare de pădure şi vegetaţie au ars pănă în prezent. Peste 700 de  pompieri se luptă cu incendiul. Acesta este cel mai grav incendiu produs în acest stat din 1930 şi pănă în prezent. Condiţiile vitrege, vântul activ si aerul uscat, îngreunează operaţiunile de stingere a incendiului. Pănă va fi lichidat ar mai putea dura încă câteva luni.

Furtună de nisip în Irak
 (click pe imagine pentru mărire)

O puternică furtună de nisip produsă în Iraq în 2 iunie a.c.
Super-taifunul Songda
 (click pe imagine pentru mărire)

Super-taifunul Songda, cu viteze ale vântului de 195 km/h şi rafala de 260 km/h, a afectat arhipelagul Filipinelor şi Japonia, la sfârşitul lunii mai. Furtuna a provocat inundaţii şi alunecări de teren. Peste 30 persoane şi-au pierdut viaţa si alte zeci au fost date dispărute. Zeci de poduri şi drumuri au fost avariate. Peste 400000 de persoane şi-au evacuat temporar locuinţele.

 Erupţia vulcanului Grimsvötn
(click pe imagine pentru mărire)

 Grimsvötn, cel mai activ vulcan din Islanda, a început sa erupă în seara zilei de 21 mai, aruncând cenuşă şi fum în atmosferă, pănă la o altitudine de aproape 18 km, conform meteorologilor islandezi. Erupţia a încetat după 4 zile, dar nu înainte ca sute de zboruri din nordul şi centrul Europei să fie anulate din cauza norului de cenuşă.

 Furtună de nisip în Sahara
(click pe imagine pentru mărire)

O furtună de nisip s-a extins la începutul lunii mai, mai bine de 1100 km, peste deşertul Sahara.

 Estuare în Mozambic, Africa
(click pe imagine pentru mărire)

Estuare la nord vest de Mozambic, Africa. Regiunea unde apa dulce, provenită din râuri, se amestecă cu apa sărată a oceanului. 

Eclipsă totală de Lună - 15 iunie 2011

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 15 iunie şi va fi vizibilă şi de pe teritoriul României. Eclipsa, cea mai lungă din acest secol, va dura peste cinci ore. 
Fenomenul va începe la ora 20:24, când Luna se află sub orizont. Luna va răsari la 20:51 (pentru Bucureşti) iar la ora 21:22 va începe să intre în umbra Pământului.
Faza când Luna va fi acoperită complet de umbră va începe la ora 22:22, iar maximul eclipsei se va produce la ora 23:12, când Luna va avea nuanţe de portocaliu închis. Culoarea va depinde şi de gradul de poluare sau de erupţiile vulcanice.
Faza totală (maximă) se va încheia la ora 00:03; la ora 01:02 Luna va ieşi complet din umbră, iar eclipsa se va încheia la ora 02:01.
O animaţie a celor spuse mai sus: http://shadowandsubstance.com/

O schiţă a eclipsei: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2011-Fig03.pdf

Momentele producerii eclipsei, conform astro-urseanu.ro:
Fază a eclipsei
Zi ora:minut:secundă
Începutul eclipsei prin penumbră
15 iunie 20:24:34
Începutul eclipsei parțiale
15 iunie 21:22:56
Începutul totalității
15 iunie 22:22:30
Maximul eclipsei
15 iunie 23:12:37
Sfârșitul totalității
16 iunie 00:02:42
Sfârșitul eclipsei parțiale
16 iunie 01:02:15
Sfârșitul eclipsei prin penumbră
16 iunie 02:00:45

În România se taie ilegal 170.000 metri cubi de lemne anual

În România se taie ilegal aproximativ 170.000 metri cubi de masă lemnoasă anual, din care 65.000 de metri cubi reprezintă furturile, a declarat sâmbată, la Poiana Braşov, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Pădurilor, Cristian Apostol."Există totodată o suprafaţă de 530.000 hectare în România care provoacă dureri de cap, este vorba de acele păduri retrocedate, dar neadministrate şi nepăzite. Aceşti proprietari privaţi ar trebui sa plătească anual o sumă pentru întreţinerea pădurilor pe care le au, însă nu o fac", a declarat Cristian Apostol, la Poiana Braşov, cu ocazia Zilei Silvicultorului.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva admninistrează 52% din fondul forestier al României, adică aproape 3,5 milioane hectare.
Potrivit lui Apostol, proiectul de act normativ prin care orice furt de lemne este considerat infracţiune şi care poate fi pedepsit direct cu închisoare este în curs de avizare. "Ministerul Justiţiei nu este de acord cu această prevedere, nu ne-a plăcut răspunsul lor", a adăugat secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Milioane de oameni strămutaţi din calea dezastrelor

42 de milioane de oameni au fost nevoiţi să se mute în 2010, din cauza dezastrelor naturale ce au avut loc în lume.  Faţă de anul 2009, au fost strămutaţi de două ori mai mulţi locuitori, în mare parte datorită dezastrelor provocate de schimbările climatice. Potrivit Centrului Internaţional pentru Migraţie, în 2009, 17 milioane de persoane s-au mutat datorită maga-dezastrelor, cum ar fi: inundaţiile din China, Pakistan, India, Filipine, Bangladesh, Indonesia, sau cutremurele din Haiti şi Chile. 90% şi-au părăsit locuinţele datorită hazardelor climatice, furtuni severe sau inundaţii. 

Tornadă spectaculoasă în SUA

O tornadă spectaculoasă a fost filmată în SUA, Springfield, Massachusetts. Aceasta a trecut la doar câţiva metri de sediul unei televiziuni. În video se observă cum, în momentul în care tornada trece pe deasupra râului, apa este pur şi simplu aspirată. Tornada de o intensitate EF2 sau EF3, cu viteze în jur de 217 km/h, a provocat prăbuşirea unor ziduri. Nu au existat victime. O a doua tornadă, produsă în apropiere, a provocat moartea a 4 persoane şi rănirea a altor 40.





Experţii vulcanologi se tem de o posibilă super-erupţie

Examinând datele istorice, arheologice şi geologice a unor trei erupţii din trecut, care au zguduit lumea - Taborda, Indonezia - 1815, au murit 100000 de oameni, Laki, Islanda - 1783 şi masiva erupţie a vulcanului Toba, Indonezia de acum 75000 de ani, când au fost eliberaţi în atmosferă 3000 de kilometri cubi de material vulcanic, provocând formarea unui crater în nordul Sumatrei de 100 km lungime şi 30 km lăţime. Dacă astfel de evenimente se vor întâmpla în zilele noastre, efectele ar fi mult mai dezastruoase, pentru că lumea este mult mai vulnerabilă, datorită tehnologizării.

Eclipsa solară de la miezul nopţii

Deşi pare o figură de stil, nu este. Conform NASA, evenimentul se va produce chiar în această noapte. Cum este posibil aşa ceva? În această perioadă a anului, în zonele arctice soarele nu apune. Aşa că cei din nordul Norvegiei, Suedia şi Finlanda vor avea ocazia să vadă acest fenomen chiar la miezul nopţii, când aproximativ jumătate din discul solar va fi acoperit de către lună. Teoretic, o eclipsă de soare este posibil să se producă la orice oră din zi sau din noapte.
Eclipsa mai poate fi văzută din Siberia, nordul Chinei, sau din unele părţi din Canada, Alaska sau Islanda.
Faza maximă va avea loc astăzi la ora 21:16 timp universal, când zona arctică din vestul Siberiei va experimenta faza maximă a eclipsei cu magnitudinea de 0,601, asta înseamnă ca 60,1% din suprafaţa discului solar va fi obscurat.