Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel istoric

Conform unui comunicat emis de Agenţia Internaţională de Energie (IEA), anul trecut s-a atins un nivel record al emisiilor de CO2. După ce în 2009 emisiile au scăzut datorită crizei economice globale, acestea au urcat anul trecut la un record de 30,6 Gigatone (Gt), cu aproximativ 5% peste valoarea din 2008, de 29,3 Gt.
Aproximativ 80% din emisiile de dioxid de carbon, din domeniul sectorului energetic, estimate pentru anul 2020, se vor înregistra datorită reactoarelor nucleare de pe glob, construite sau în construcţie şi care vor fi puse în funţiune cât de curând. Această valoare semnificativă reprezintă un obstacol serios în încercarea de a  limita creşterea temperaturii globale la mai puţin 2 grade celsius, prag peste care ar putea interveni haosul climatic.
"Liderii globali" au ajuns la un acord cu privire la limitarea acestei încălziri, având ca ţintă nedepăşirea acestui prag de 2C, fiind unul dintre obiectivele propuse la conferinţa de la Cancun din 2010.

Trombe filmate în Australia

Înainte ca furtunile şi inundaţiile să lovească statul New South Wales, în zonă s-au format câteva trombe foarte interesante:

Galaxii de colecţie - FOTO

Recent, NASA a emis o serie de fotografii realizate în cadrul misiunii WISE - Wide-field Infrared Survey Explorer, cu ajutorul telescopului spaţial cu acelaşi nume. Telescopul a fost lansat în 14 decembrie 2009 şi a fost destinat scanării şi cartografierii universului în lungimi de undă, în lumină infraroşie. În 17 februarie a.c, misiunea a fost temporar oprită, urmând ca pe viitor să fie relansată.
În aceste fotografii, de o coloristică impresionantă, sunt prezentate câteva galaxii de diferite tipuri sau orientări. Lumina infraroşie a fost "tradusă" în culorile pe care le vedem, astfel că lungimile de unde scurte sunt albastre, iar lungimile de unde lungi sunt roşii.

Poluarea - reprezentată pe hartă

Agenţia Europeană de Mediu şi Comisia Europeană au publicat recent un set de hărţi referitoare la concentraţiile unor diferite elemente poluante, cum ar fi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2), ozon (O3), pulberi în supensie (PM10) sau amoniac (NH3). Acest set de 32 de hărţi le permite europenilor să localizeze sursele de poluanţi, la o scară de 5 km pe 5 km  şi chiar pentru anumite puncte de pe hartă, cu ajutorul butonului "i" din stânga. Sunt reprezentate emisiile în funcţie de sursă: industrială, combustie non-industrială, transport (auto, naval, aerian), sau agricultură. Concentraţiile mai însemnate sunt reprezentate cu roşu, iar cele mai puţin însemnate cu verde închis. Dacă măriţi harta pe tot ecranul va fi afişată şi o legendă.  Hărţile pot fi găsite aici.

Un asteroid va trece prin apropierea Pământului

Asteroidul 2009 BD, va trece în următoarele zile prin apropierea Pământului. Joi, 2 iunie, se va apropia la o distanţă de 0,0023 AU (AU= unităţi astronomice, distanţa Pământului faţă de Soare) şi 0,9 LD (LD = distanţa Pământului faţă de Lună), ceea ce înseamnă aproximativ 345000 km. 

A erupt cel mai activ vulcan din Islanda

Grimsvötn, cel mai activ vulcan din Islanda, a început să erupă ieri seară, aruncând cenuşă şi fum în atmosferă, pănă la o altitudine de aproape 18 km, conform meteorologilor islandezi. Mai multe cutremure de mică intensitate s-au produs în zonă. Spaţiul aerian a fost închis încă de aseară, când s-a impus o restricţie de zbor pe o rază de 220 km în jurul vulcanului. De asemenea, cel mai important aeroport din Islanda, Reykjavík-Keflavik, a fost închis.
Meteorologii se aşteaptă în următoarele zile ca vântul să sufle spre vest, astfel ca cenuşa nu va afecta prea mult Europa şi zborurile de aici.

Alunecare de teren spectaculoasă în SUA - VIDEO

O alunecare de teren a invadat o autostradă din apropiere de Jackson, statul Wyoming, SUA. Tone de pământ, noroi şi pietre au năvălit încă de la sfârşitul săptămânii trecute, iar de atunci alunecarea de teren se deplasează într-un ritm destul de scăzut. Autostrada a fost afectată pe o distanţă de peste o sută de metri, iar circulaţia a fost oprită. Inginerii de la Departamentul de Transport din Wyoming au spus că terenul se deplasează spre un râu de lângă autostradă cu o viteză de 18 metri pe oră, şi că nu se poate interveni pănă când această alunecare nu încetează de la sine. Vremea va fi factorul determinant.

Cutremure în vestul Turciei şi în Grecia

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 5,8 grade, s-a produs în seara de 19 mai 2011, la ora 20:15 UTC, ora locala 23:15, în zona oraşului Simav din Provincia Kutahya, Turcia. Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 7 kilometri, iar intensitatea preliminară în zona epicentrală a fost de VI-VII pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimţit mai ales în vestul ţării, dar şi în oraşe precum Izmir, Bursa, Istanbul şi Edirne - din apropierea de graniţele cu Bulgaria şi Grecia. La scurt timp au urmat nu mai puţin de 50 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 4,6 grade. Au fost semnalate pagube, clădirile mai vechi au fost avariate. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în zonă, iar telefonia fixă a picat. 3 oameni şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 125 au fost răniţi, aici fiind incluşi şi cei care, de teamă, s-au aruncat de la balcoane. Multe persoane şi-au petrecut noaptea afară din locuinţe, în maşini sau pe străzi, de teama unor noi seisme.

Schimbările climatice şi ce reprezintă acestea pentru România

Coordonatorul secţiei de climatologie din cadrul ANM, climatologul Roxana Bojariu, a explicat într-un interviu pentru Adevărul, ce urmări au schimbările climatice pentru România şi ce se mai poate face pentru a stopa această evoluţie.



„Adevărul": E schimbarea climatică un subiect controversat?
Roxana Bojariu: Nici pe departe. Avem observaţii foarte clare bazate pe date satelitare, de radiosondaj, care arată creşterea temperaturii medii globale.Toate aceste date vin, completează şi până la urmă sprijină teoriile ştiinţifice, bazate pe legi ale fizicii de nimeni contestate. Controversate sunt doar acele soluţii economice, politice şi sociale care se încearcă pentru a putea reduce efectele schimbării climei.
Cât la sută din încălzirea globală se produce din vina oamenilor şi cât e fenomen natural?
Aş zice că aceasta e întrebarea fundamentală pe care ar trebui să şi-o pună climatoscepticii. Există un efect de seră natural în atmosferă şi datorită acestuia a fost posibilă viaţa pe pământ pentru că el a ridicat temperatura la suprafaţă cu aproape 33 de grade Celsius. Însă creşterea concentraţiei gazelor cu efect de seră, cum e dioxidul de carbon de exemplu, în atmosferă nu face decât să intensifice acest efect natural, care e la bază.
Informaţiile rezultate din analiza probelor de gheaţă din Antarctica arată că azi avem cea mai mare concentraţie a dioxidului de carbon din atmosferă din ultimi 650.000 de ani. Creşterea e de 35%. Ceea ce putem spune e că există o probabilitate de 90% ca ridicarea temperaturii medii globale, începând cu deceniul cinci-şapte al secolului trecut, să fie atribuită activităţii umane. Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Pe modele matematice care simulează evoluţia climatică pe baza ecuaţiilor fizicii care guvernează practic geosistemul terestru.

Evenimente climatice extreme poduse recent pe glob

Ultima perioadă a fost una foarte agitată din punct de vedere al fenomenelor meteo extreme. Pe glob au avut loc o serie de evenimente majore. În textul următor voi enumera pe cele mai importante dintre acestea.
Vestul Europei s-a confruntat cu una dintre cele mai călduroase şi secetoase luni aprilie din istorie.
-În Regatul Unit s-a înregistrat cea mai călduroasă lună aprilie din 1910 încoace. Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord au înregistrat cea mai călduroasă lună aprilie din istorie. De asemenea, pe arii extinse din teritoriu sau semnalat condiţii de uscăciune severă.
-Cea de-a doua lună de primăvară a fost una călduroasă şi în Germania. Temperatura medie a fost de 11,6C, cu 4,2 grade celsius peste temperatura medie multianuală 1961-1990. Doar în aprilie 2009 a fost mai cald ca acum. Şi aici a fost o lună aprilie secetoasă.
-Şi în Franţa luna aprilie a fost printre cele mai călduroase din istorie. Temperatura medie a fost cu 4 grade peste valoarea normală din perioada 1971-2000. Doar 2007 a avut temperaturi de aprilie mai ridicate faţă de cele înregistrate în acest an, când s-au înregistrat cu 4,3 grade peste medie. Seceta s-a simţit şi aici, fiind cea mai secetoasă lună de aprilie din ultimii 50 de ani.
În aceste regiuni culturile de cereale au foarte mult de suferit, iar condiţiile meteo din următoarea perioadă sunt cruciale.

Fenomenul Tunguska

Fenomenul produs in anul 1908 la Tunguska ramane un eveniment inexplicabil, iar explozia ce a avut loc a fost cea mai puternica din epoca moderna, de 1.000 de ori cat suflul bombei de la Hiroshima.
Pe 30 iunie 1908, o explozie catastrofala a avut loc in Siberia. Putin dupa ora 7 dimineata, putinii locuitori care traiau in aceasta regiune izolata au observat o dara de lumina albastruie, la fel de stralucitoare ca Soarele si apoi, zece minute mai tarziu, un fulger in departare, aminteste Maxi Sciences.
S-a estimat ca puterea exploziei a fost echivalenta cu 1.000 de bombe de la Hiroshima. Zeci de milioane de copaci au fost pulverizati de suflul exploziei, care a fost urmata de o unda seismica de gradul 5 pe scara Richter.
Din cauza departarii zonei afectate de explozie, de abia in anul 1921 a fost organizata o expeditie stiintifica pentru a vizita locul. Cercetatorul Leonid Kulik, conducatorul expeditiei, a crezut ca un meteroit urias a explodat si a convins guvernul sovietic sa-l trimita la Tunguska.
Surpriza mare a fost ca acolo nu a gasit niciun crater. Kulik a descoperit niste sfere, care contineau materiale provenite din meteoriti, ceea ce l-a convins ca explozia meteoritului s-a produs in aer.
Va prezentam mai jos cateva explicatii posibile pentru acest dezastru fara precedent, asa cum sunt prezentate de Maxi Sciences:

Asteroid sau cometa
Se crede ca obiectul extraterestru, asteroid sau cometa, de aproximativ 10 kilometri in diametru a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat in aer.
Un asemenea eveniment cu un obiect de aceasta marime se produce o data la 300 de ani. In ceea ce priveste lipsa craterului, este posibil ca elemente ale meteoritului sau cometei sa fi creat lacul Cheko. Aceasta ipoteza foarte credibila este in curs de verificare.

Naveta spaţială Endeavour este gata de lansare



După două tentative eşuate, datorită unor probleme tehnice, luni se încearcă din nou lansarea în spaţiu a navetei Endeavour.
Obiectivul principal al acestui zbor este de a transporta pe ISS spectrometrul magnetic Alpha 2 (AMS), un modul experimental de fizică fundamentală, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenţa antimateriei sau natura materiei negre, invizibile, materie care formează circa 25% din masa universului. Este pentru prima oară când un spectrometru magnetic va fi trimis în spaţiu. De asemenea, va fi transportat şi modulul Express Logistic Carrier (ELC), care va fi ataşat permanent la ISS.
Echipajul de pe Endeavour este format din şase membri, iar misiunea va dura aproximativ 16 zile. Dacă totul decurge conform aşteptărilor, naveta urmează a fi lansată luni, la ora locală 08:50, din Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida.

Prognoza pe 3 zile

Duminică, masa de aer tropical va reuşi să ridice temperaturile şi mai mult ca astăzi. Ne putem aştepta la maxime de 29 de grade, izolat peste aceste valori în Oltenia si Banat. (Vezi hartă, click pentru mărire).După-amiaza insă, ca urmare a apropierii de ţara noastră a unor sisteme precipitabile venite dinspre vestul continentului şi care se vor îmbogăţii cu umezeală din Marea Mediteraneană, se strâng norii în vest, nord şi în centru, unde pe arii restrânse va ploua, se vor semnala descărcări electrice şi posibil grindină de mici dimensiuni. Izolat este posibil sa plouă şi în celelalte regiuni. Vântul se anunţă a fi în general slab, moderat în vest şi pe litoral, cu excepţia perioadelor de instabilitate, când local va avea unele intensificări. Pe parcursul nopţii de duminică, aceleaşi fenomene de instabilitate, averse cu descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, se vor resimţii mai ales în vest şi în nord-vest. Precipitaţiile vor depaşi izolat 25 l/mp. Temperaturile minime se vor situa în general între 6 şi 14 grade celsius.
Luni, creşte instabilitatea în majoritatea zonelor, cu excepţia Dobrogei, unde pe timpul zilei se pastrează timp frumos. Se vor semnala ploi, descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie şi posibil grindină de mici dimensiuni. Din nou sunt de aşteptat cantităţi de ploaie, ce izolat pot să depăşească de 25l/mp. Maximele vor atinge 18,19 în depresiuni şi 28 de grade în sud şi sud-est. Minimele vor fi cuprinse între 6 în depresiuni şi 14 grade în sud.
Marţi, aproximativ aceeaşi poveste, cu deosebirea că fenomene de instabilitate vor fi mai ales in sud-vest, sud şi centru.

Imagini interesante cu planeta Mercur

Sonda spaţială Messenger, trimisă în spaţiu să analizeze planeta Mercur, a transmis înapoi pe Pământ mii de imagini, unele dintre acestea foarte interesante.

Prima fotografie color a planetei Mercur, care înfăţişează craterul Debussy (click pe imagine pentru mărire):

Imagine stânga: crater de 116,5 km diametru, străbătut de două linii cu aspectul unui X, care după spusele specialiştilor a rezultat ca urmare a două impacturi la unghiuri de incidenţă mici cu suprafaţa planetei. Imagine dreapta sus: intitulat "smile for the camera", craterul din imagine, Al-Hamadhani, cu un diametru de 168 km, are aspectul unui zâmbet uman. Imagine dreapta jos: craterul Bartok, măsoară 117 km în diametru. (click pe imagine pentru mărire)

O misiune începută acum şase ani şi jumătate, care a costat 450 de milioane de dolari, dar care începe să-şi arate roadele investiţiei.
Info despre misiunea Messenger: http://en.wikipedia.org/wiki/MESSENGER
Imagini: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

A erupt cel mai activ vulcan din Europa

Etna, considerat a fi cel mai activ vulcan din Europa, a erupt noaptea trecută, aruncând cenuşă peste zonele din apropiere. Cel mai afectat a fost oraşul Catania din Sicilia, unde străzile au fost acoperite de un strat de cenuşă, iar aeroportul a fost temporar închis. Vulcanul a erupt printr-un nou crater, format în partea de est a vulcanului.
Vulcanul Etna, cu o înălţime de ~3328 m, este cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, cu erupţii constante şi neimportante de 3-4 ori pe an, iar la aproximativ 150 de ani erupţiile sale sunt devastatoare.
Imagini prin webcam transmise în direct pe net, click aici.

Conjungţia planetelor - un spectacol celest


Pe parcursul acestei luni, planetele Mercur, Venus, Marte şi Jupiter, alături de satelitul natural al Pământului, ne vor oferi un spectacol grandios şi destul de rar. Astfel, cele 4 planete, se vor afla într-o serie de conjungţii, iar la sfârşitul lunii se va alătura spectacolului şi satelitul nostru, care va fi în faza semilună în scădere. De două ori în această lună, 3 planete vor forma un trio planetar. Ce este acesta? Un trio planetar este format atunci când trei planete se potrivesc într-un cerc de diametru sub 5 grade. Primul trio planetar va fi în această dimineaţă, atunci când Mercur, Venus şi Jupiter converg la 2,05 grade. Următorul trio se va forma peste alte zece zile între Marte, Venus şi Mercur, într-un cerc de 2,13 grade. Pentru ca acest spectacol să fie cât mai bine observat aveţi nevoie de un telescop sau de un binoclu, pentru că totul se întâmplă dimineaţa, înainte de răsărit, iar lumina va face ca planetele să fie mai greu de observat. Conjungţia va fi mult mai bine observată în emisfera sudică.

Fluviul Mississippi din SUA - la cote istorice


Fluviul Mississippi, care traversează SUA de la nord la sud, a atins luni o lăţime record de 4,8 km, provocând inundarea zonelor limitrofe cursului, din statele Tennessee şi Missouri, dupa ce în zilele trecute au fost afectate statele din aval. Mii de oameni au fost evacuaţi şi sute au fost nevoiţi să se mute din apropierea râului în adăposturi temporare. Se fac eforturi pentru consolidarea digurilor de protecţie. Inundaţiile s-au produs ca urmare a ploilor abundente din ultimele două săptămâni, cu peste 600% din cantitatea normală, la care a contribuit şi topirea zăpezii din zonele montane. Meteorologii spun că râul va mai creşte azi şi va atinge 15 metri, cotă atinsă ultima dată în 1937, când 500 de persoane şi-au pierdut viaţa. Oraşele din aval sunt în alertă, acestea urmând să fie afectate în zilele următoare.
sursă foto: http://photos.al.com

Lapoviţă târzie la Sibiu


Masa de aer polar, care şi-a făcut apariţia în ultimele zile, a întors iarna din drum, cel puţin pentru câteva ore. După ce în mare parte din zi a plouat, după-amiaza şi-au făcut apariţia fenomenele specifice iernii. Astfel, în jurul orei 17:30 s-a pornit o aversă de ploaie amestecată cu măzăriche, iar la scurt timp a început o aversă "sănătoasă" de lapoviţă. La staţia meteo a Administraţiei Naţionale de Meteorologie s-a consemnat grindină, apoi lapoviţă, iar la staţia de la aeroport s-a raportat ninsoare abundentă şi lapoviţă. În doar o oră temperatura a scăzut de la 6,6 la o,8 grade C. Această ninsoare a fost printre cele mai târzii, posibil cea mai târzie de când se fac măsurători şi observaţii.

NASA confirmă teoria relativităţii

Prin intermediul misiunii NASA, denumită Gravity Probe B, au fost confirmate două dintre derivatele teoriei relativităţii generale a lui Albert Einstein.
Prin acest experiment, lansat în 2004, s-a determinat distorsiunea timpului şi a spaţiului în jurul unui corp gravitaţional - efectul geodetic şi măsura cu care un obiect atrage spaţiul şi timpul, în momentul în care obiectul efectuează o mişcare de rotaţie.
GP-B a determinat ambele efecte cu mare precizie, fiind îndreptat spre o singură stea, IM Pegasi, în timpul rotatiei pe orbita polară a pământului. În cazul în care gravitaţia nu ar fi afectat spaţiul şi timpul, giroscoapele ar fi arătat aceeaşi direcţie, în timpul rotaţiei pe orbită, dar giroscoapele au avut devieri măsurabile, ceea ce confirmă teoria relativităţii.
Acest proiect a fost început în 1963 şi este unul dintre cele mai de durată proiecte ale NASA şi în acelaşi timp unul dintre cele mai importante. Detalii legate de acest proiect se găsesc pe pagina: nasa.gov/mission_pages/gpb/gpb_012.html

Imagini de la NASA surprinse din satelit (Fotogalerie)

Furtună de nisip în Arabia Saudită
click pe imagine pentru mărire
Un nor dens de nisip s-a extins peste Peninsula Arabică în 26-27 martie a.c. Furtuna a acoperit o zonă de peste 500 de km, afectând părţi din Arabia Saudită, Yemen, Oman şi Emiratele Arabe Unite.

Cat Island - Bahamas (Insula Pisicii)
click pe imagine pentru mărire
O insulă componentă a arhipelagului Bahamas, situată în Marea Caraibelor şi are o suprafaţă de 389 km2. Altitudinea maximă este de 63 de metri. Populaţie: 1678 locuitori.

Tian-Şan (sau "munţii cerului")
click pe imagine pentru mărire
Este un lanţ muntos masiv care se întinde de la est la vest în Asia Centrală, pe o distanţă de 2500 km. Cel mai înalt punct îl reprezintă Jenghis Chokusu ( Vârful Victoriei), cu 7439 m altitudine. În imagine apar şi formaţiunile glaciare formate cu mult timp în urmă.

Vulcanul Bezymianny
click pe imagine pentru mărire
Situat în pen. Kamchatka din Rusia. În fotografie este surprinsă erupţia puternică a acestui vulcan, din data de 14 aprilie 2011. Cenuşa s-a înălţat pănă la 7600 m deasupra vulcanului. Un nor de cenuşă, fum şi dioxid de sulf se deplasează spre vest. Se poate observa şi aglomeratul vulcanic, extins în văi la mai mult de 7 km spre sud-est.

Apus de soare peste vestul Americii de Sud
click pe imagine pentru mărire
Se observă linia de divizare între zi şi noapte, ce poartă denumirea de terminator.

Incendii istorice în nordul Mexicului
click pe imagine pentru mărire
Imagine satelitară din 9 aprilie a.c, cu incendiile de vegetaţie din statul Coahuila în nordul Mexicului. Aceste incendii au izbucnit din cauza fulgerelor, încă de la mijlocul lunii martie, dar din cauză că zona este una accidentată, de munte, intervenţia de lichidare a fost îngreunată.

Transport Saharian de praf
click pe imagine pentru mărire

Un nor gros de praf de origine sahariană, s-a deplasat, în 6 aprilie, din nordul Africii spre Oceanul Atlantic şi coasta Portugaliei. Praful a fost ridicat datorită vântului puternic asociat unei zone de joasă presiune.

Canioanele din nord-vestul Groenlandei
click pe imagine pentru mărire
Această fotografie nu este din satelit, ci din avion, şi a fost luată la sfârşitul lunii martie, în cadrul misiunii NASA - IceBridge, de cercetare a gheţarilor, banchizelor, calotelor glaciare şi a zonelor polare.
sursă imagini: earthobservatory.nasa.gov

Ploaie de meteori în noaptea de joi spre vineri


La deplasarea cometei Halley, pe orbita acesteia rămâne în spate un praf cosmic; Pământul trece prin această zonă, iar resturile cometei se aprind în atmosfera terestră, rezultând o ploaie de meteori, sub denumirea ştiinţifică de Eta-Aquaride, nume dat de steaua în apropierea căreia se găseşte radiantul în perioada maximului - Eta Aquarii. Maximul acestui eveniment va fi in dimineaţa zilei de 6 mai, înainte de lumina zilei, undeva în jurul orei 4, aşa că cine vrea sa vadă acest eveniment trebuie să se trezească devreme. Condiţii ideale, pentru ca acest fenomen să fie cât mai vizibil, ar fi: cerul senin (cer ceva mai degajat va fi în vest - Crişana, Banat, Maramureş, posibil Oltenia şi vestul Transilvaniei), luna noua (luna va fi în creştere după faza "lună nouă" - doar 7% din lună va fi luminată şi va apune înainte de miezul nopţii) , întuneric beznă, departe de luminile oraşelor şi ceva răbdare. :) Eta Aquaridele este un curent vizibil mai ales în emisfera sudică, unde pot fi observaţi între 50 şi 60 de meteori pe oră dar şi în emisfera nordică se pot observa 20-30 de meteori pe oră.
Perioada medie a orbitei cometei Halley este de 76 de ani, iar ultima trecere prin apropierea sistemului nostru solar a fost în anul 1986. Următoarea dată când cometa se va apropia de Terra va fi în anul 2061. Aceeaşi cometă este responsabilă de Orionide, acest curent se manifestă în fiecare an, în luna octombrie.
foto: cometa Halley, sursă: nasa.gov
http://www.youtube.com/watch?v=4nH_mAObnZc

Accesează blogul:


http://www.pixelulalbastru.blogspot.com
* Un blog despre climă, mediu, ştiinţă, spaţiu şi dezastre globale

cu referire la: iGoogle (afişaţi pe Google Sidewiki)

Pentru a promova acest blog prin afişarea bannerului (125*125) la tine pe blog/site copiază scriptul de mai jos:

(click stânga pentru selectare, click dreapta > copy > paste)



sau pentru forum, site, fără script, copiază textul (aşa cum este aici):

[url=http://pixelulalbastru.blogspot.com/][img]https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLxLvkPCiTSlrm5uXdUZ9LERCkp9f05t8ZrdOxXH4dw55IgBy8xQzMZDVIEyopddC8BntuctMbW4tM9jCOtmOkA8kCtiR6KmIQG0ab55mr0wWG9zDPSpPPjHF7pjuJQVeJyBx0sWddoX7U/s1600/banner+blog+125x125.jpg[/img][/url]


Banner 2 (510*100), se procedează la fel:





Banner 2 pentru forum, site, fară script:

[url=http://pixelulalbastru.blogspot.com/][img]https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilhXwrgMrKbZuPxyhwDlzpEI4gDSNLHKAPRcuJXslmFQN0I2bFFBxGDXoS0h-wVLZkHg6X-QOfMANvk41NBbbL7B9Yt9FFpwNLU5DL5YjBuwKDP7XfxOQNlCicbGxxQnmvWRggECHcHGRF/s1600/blog+banner+510x100.jpg[/img][/url]







Pentru parteneriate, schimb de bannere sau de linkuri, lasă un mesaj la comentarii!

Distribuţia câmpului baric - Europa


4-8 mai
Dispunerea principalelor sisteme barice pe continent va determina, la nivelul României, ca circulaţia maselor de aer să se orienteze dinspre nord, iar de miercuri să fim influenţaţi treptat de o masă de aer polar. În zona Oceanului Atlantic de Nord va predomina un vortex destul de pronunţat, cu presiunea atmosferică minimă la centru de sub 980 mb, cu tendinţa de extindere a unui talveg spre vestul Mării Mediterane. În nordul, centrul şi în sudul continentului va predomina regimul anticiclonic, în timp ce în est şi în sud est se va afla un nucleu depresionar care se va retrage spre sud-estul extrem la sfârşitul intervalului, urmănd ca sistemul anticilonic să se extindă spre est. Datorită acestor dispuneri, în vestul continentului va urma o încălzire ca urmare a unei advecţii tropicale, iar dinspre nord spre centru şi sud-estul Europei, o masă de aer polar va avansa treptat, urmănd ca în aceste zone temperaturile să scadă de la o zi la alta. În acest interval, sisteme precipitabile mai bine definite sunt de aşteptat în vestul continentului, unde se vor semnala fenomene specifice verii, local mai severe, în nordul Europei, unde vor fi şi ninsori, şi în estul şi sud estul continentului, inclusiv în România.
În România urmeaza o răcire treptată incepând de miercuri. Se vor semnala ploi în majoritatea zonelor mai însemnate în centru, sud, est şi la munte, unde la peste 1500 de metri sunt de aşteptat lapoviţe şi ninsori. Temperaturile vor fi cuprinse în general intre 8 şi 18 grade celsius pe timpul zilelor, şi între 0 şi 9 grade în nopţile următoare.
Sursă imagine: wetterzentrale.de

Cutremur în Vrancea


Un cutremur de intensitate relativ scăzută s-a produs astăzi, 1 mai, la ora 05:24, în zona Vrancea. Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului, seismul s-a produs în apropierea localităţii Gura Teghii, la o adâncime de 137 km şi a avut o magnitudine de 4,9 pe scara richter. Intensitatea cutremurului a fost de IV în zona epicentrală. Cutremurul s-a simţit în Moldova, Muntenia şi Oltenia, cu o intensitatea de III-IV pe scara mercalli şi mai slab în Dobrogea sau sud-estul Transilvaniei. Nu s-au produs pagube materiale. Sunt de aşteptat replici în orele şi zilele următoare, dar de intensitate mai mică. Acest cutremur a fost cel mai puternic din ultimii doi ani; ultimul cutremur vrâncean de peste 4,9 (M:5) s-a produs în 24 iulie 2009.

Shake Map - intensitatea pe scara mercalli (click pe hartă pentru mărire):
sursă imagine: http://scomp.infp.ro/~shake/shakemap/7784/intensity.html