Imagini de la NASA surprinse din satelit (Fotogalerie)

Furtună de nisip în Arabia Saudită
click pe imagine pentru mărire
Un nor dens de nisip s-a extins peste Peninsula Arabică în 26-27 martie a.c. Furtuna a acoperit o zonă de peste 500 de km, afectând părţi din Arabia Saudită, Yemen, Oman şi Emiratele Arabe Unite.

Cat Island - Bahamas (Insula Pisicii)
click pe imagine pentru mărire
O insulă componentă a arhipelagului Bahamas, situată în Marea Caraibelor şi are o suprafaţă de 389 km2. Altitudinea maximă este de 63 de metri. Populaţie: 1678 locuitori.

Tian-Şan (sau "munţii cerului")
click pe imagine pentru mărire
Este un lanţ muntos masiv care se întinde de la est la vest în Asia Centrală, pe o distanţă de 2500 km. Cel mai înalt punct îl reprezintă Jenghis Chokusu ( Vârful Victoriei), cu 7439 m altitudine. În imagine apar şi formaţiunile glaciare formate cu mult timp în urmă.

Vulcanul Bezymianny
click pe imagine pentru mărire
Situat în pen. Kamchatka din Rusia. În fotografie este surprinsă erupţia puternică a acestui vulcan, din data de 14 aprilie 2011. Cenuşa s-a înălţat pănă la 7600 m deasupra vulcanului. Un nor de cenuşă, fum şi dioxid de sulf se deplasează spre vest. Se poate observa şi aglomeratul vulcanic, extins în văi la mai mult de 7 km spre sud-est.

Apus de soare peste vestul Americii de Sud
click pe imagine pentru mărire
Se observă linia de divizare între zi şi noapte, ce poartă denumirea de terminator.

Incendii istorice în nordul Mexicului
click pe imagine pentru mărire
Imagine satelitară din 9 aprilie a.c, cu incendiile de vegetaţie din statul Coahuila în nordul Mexicului. Aceste incendii au izbucnit din cauza fulgerelor, încă de la mijlocul lunii martie, dar din cauză că zona este una accidentată, de munte, intervenţia de lichidare a fost îngreunată.

Transport Saharian de praf
click pe imagine pentru mărire

Un nor gros de praf de origine sahariană, s-a deplasat, în 6 aprilie, din nordul Africii spre Oceanul Atlantic şi coasta Portugaliei. Praful a fost ridicat datorită vântului puternic asociat unei zone de joasă presiune.

Canioanele din nord-vestul Groenlandei
click pe imagine pentru mărire
Această fotografie nu este din satelit, ci din avion, şi a fost luată la sfârşitul lunii martie, în cadrul misiunii NASA - IceBridge, de cercetare a gheţarilor, banchizelor, calotelor glaciare şi a zonelor polare.
sursă imagini: earthobservatory.nasa.gov

Un comentariu:

Postează un comentariu